30/5/12

Επόμενη συνέλευση, Τετάρτη 30/5, 18:30 , πλατεία Βελουχιώτη

Την Τετάρτη 30/5 στις 18:30 έχουμε την καθιερωμένη συνέλευσή μας, η οποία για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιείται στην πλατεία Βελουχιώτη (χάρτης).

Την εβδομάδα που πέρασε έγιναν μία σειρά παρεμβάσεις, στις οποίες μοιράζαμε κείμενο  παρουσίασης της συνέλευσης και ενημέρωσης για την λήξη της κατάληψης στο κτίριο στην πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου.

23/5/12

λήξη της κατάληψης στο κτίριο + επόμενη συνέλευση σήμερα 18:30, στην πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου

Χθες Τρίτη το πρωί αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε την κατάληψη του κτιρίου, που είχαμε κάνει από την Παρασκευή. Ο ιδιοκτήτης ήρθε τη Δευτέρα με 2 δικηγόρους και απαίτησε την άμεση αποχώρησή μας ενώ μας δήλωσε ότι θα προχωρήσει αμέσως σε μηνύσεις.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι με βάση τις πληροφορίες που είχαμε συλλέξει πριν κάνουμε την κίνηση, θεωρούσαμε ότι η απαλλοτρίωση του κτιρίου είχε προχωρήσει. Τουλάχιστον στο τμήμα που καταλάβαμε, θεωρούσαμε ότι είχαμε να κάνουμε με δημόσιο χώρο. Τελικά αποδείχτηκε ότι δεν έχει προχωρήσει τόσο. Δήμος και ιδιοκτήτης έχουν συμφωνήσει στο ποσό, αλλά μάλλον ελάχιστα χρήματα έχουν κατατεθεί από το δήμο, ενώ ζητούνται υπέρογκα ποσά και από ιδιοκτήτες γύρω κτιρίων, ως συμμετοχή στην ανάπλαση. Οι ιδιοκτήτες αυτοί αντιδρούν με αποτέλεσμα το όλο θέμα να πηγαίνει από δικαστήριο σε δικαστήριο. Η υπόθεση φαίνεται να σχετίζεται με τη νέα, πολύ μεγαλύτερη από την παλιά, εκκλησία του Αγ.Δημητρίου που έχει "καταπιεί" σημαντικό τμήμα της πλατείας.

Με όλα αυτά τα δεδομένα έγινε έκτακτη συνέλευση στο χώρο τη Δευτέρα το απόγευμα. Βασικός μας στόχος παραμένει η ανάπτυξη υποδομών και δραστηριοτήτων αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Το κτίριο θα ήταν η έδρα αυτών, χωρίς να αποτελεί αυτοσκοπό. Έτσι αποφασίσαμε να μην εμπλακούμε σε δικαστικές περιπέτειες, οι οποίες θα απασχολούσαν πολλές δυνάμεις μας, αλλά να συνεχίσουμε την επιδίωξη του βασικού μας στόχου.

Εδώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στις δράσεις του τριημέρου, για τη σημαντικότατη βοήθεια που μας δώσαν. Συνεχίζουμε την προσπάθεια. Η ανάγκη να στεγάσουμε κοινωνικές υποδομές αλληλεγγύης και συλλογικής αντιμετώπισης των καθημερινών μας αναγκών είναι επιτακτική και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε και να πράτουμε.

Σας καλούμε λοιπόν όλους στην επόμενη συνέλευση μας την Τετάρτη 23/5 στις 18:30 στην πλατεία δίπλα από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου.

20/5/12

Πρόγραμμα λειτουργίας του χώρου της ανοικτής συνέλευσης + αλλαγή στον τόπο της συνέλευσης

Στη συνέλευση που έγινε σήμερα Κυριακή, αποφασίσαμε την εβδομάδα που έρχεται να ανοίγουμε το χώρο καθημερινά, τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα. Καταγράψαμε τις άμεσες ανάγκες εργασιών και κανονίσαμε ομάδες για την πραγματοποίησή τους. Παράλληλα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια καλύτερης ενημέρωσης των κατοίκων των περιοχών μας.

Άρα από Δευτέρα έως και Τετάρτη θα βρισκόμαστε στο χώρο, στην πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, 10-2 το πρωί και 6-9 το απόγευμα. Θα συνεχίζονται οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και η ενημέρωση της γειτονιάς για το εγχείρημα.

Επίσης να τονίσουμε ότι για το επόμενο διάστημα αλλάζει ο χώρος της συνέλευσης. Θα πραγματοποιείται στο  απελευθερωμένο κτίριο κάθε Τετάρτη στις 18:30.

Κυριακή 6:30 μμ, ανοιχτή συνέλευση για να αποφασίσουμε για τις λειτουργίες του απελευθερωμένου χώρου

Οι εργασίες καθαρισμού συνεχίστηκαν και χθες Σάββατο από το πρωί, ενώ παράλληλα κουβεντιάζαμε με γείτονες και περαστικούς για το χώρο και το τί δραστηριότητες θα μπορούσε να φιλοξενεί, την πλατεία και πώς η επέκταση της εκκλησίας πριν αρκετά χρόνια την κατάπιε, για τα σχέδια επέκτασης της πλατείας και πώς θα μπορούσε να συνδυαστεί με την ύπαρξη ενός κοινωνικού χώρου. Κοινός τόπος ότι είναι κρίμα στις μέρες μας να μένουν έρημα τέτοια κτίρια και ότι είναι καιρός να πάρουμε πρωτοβουλίες για να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο.

Συνέχεια σήμερα Κυριακή με το χαριστικό-ανταλλακτικό παζάρι και στις 18:30 με την ανοιχτή συνέλευση για να δούμε από κοινού πώς θα διαμορφωθεί ο χώρος και τί λειτουργίες θα στεγάζει. Θα κλείσουμε τη βραδιά με φαΐ που θα έχουμε φέρει από τα σπίτια μας.

18/5/12

Απελευθερώνουμε ένα κτίριο, απελευθερώνουμε τις ζωές μας

Σήμερα το πρωί προχωρήσαμε, ως ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Μπραχαμίου, στην απελευθέρωση ενός κτιρίου. Το κτίριο είναι στην πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, Κολοκοτρώνη και Μύρωνος (χάρτης), πάνω από τα ψαράδικα. Στο κτίριο αυτό θέλουμε να στεγάσουμε υποδομές αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης ώστε συλλογικά να αντιμετωπίσουμε ανάγκες που όλοι έχουμε στη ζωή μας.

Σήμερα όλη μέρα καθαρίζαμε το χώρο, κάτι που θα συνεχιστεί και αύριο Σάββατο από το πρωί. Την Κυριακή όλη μέρα συνεχίζουμε τον καθαρισμό του χώρου, ενώ θα λειτουργήσει χαριστικό παζάρι. Στις 18:30 καλούμε σε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση για να συνδιαμορφώσουμε το χώρο και να συναποφασίσουμε τις λειτουργίες που θα στεγάζει αρχικά. Μετά τη συνέλευση θα ακολουθήσει συλλογική κουζίνα, με φαγητά που θα έχουμε φέρει από το σπίτι μας.

Ακολουθεί το κείμενο για την κίνηση αυτή


Απελευθερώνουμε ένα κτίριο, απελευθερώνουμε τις ζωές μας,
συνδιαμορφώνουμε δραστηριότητες αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18, ΣΑΒΒΑΤΟ 19:
  • όλη μέρα συλλογικά καθαρίζουμε και διαμορφώνουμε το απελευθερωμένο κτίριο στην πλατεία της εκκλησίας Αγίου Δημητρίου (πάνω από τα ψαράδικα)

ΚΥΡΙΑΚΗ 20:
  • το πρωί συνεχίζουμε το καθάρισμα
  • φέρνουμε ό,τι δεν χρησιμοποιούμε πια και μπορεί να το χρειάζεται κάποιος άλλος (ρούχα, βιβλία, cd, αντικείμενα, παπούτσια, συσκευές…) και βρίσκουμε κάτι που μας χρειάζεται (τα λερωμένα, τ’ άπλυτα, τα παραπεταμένα … δεν χρειάζονται σε κανέναν μας)
  • 18:30 έχουμε ανοιχτή συνέλευση για να αποφασίσουμε για τις λειτουργίες του χώρου
  • φέρνουμε φαγητό για τη συλλογική κουζίνα που θα ακολουθήσει μετά το τέλος της συνέλευσης


Με ό,τι συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο, όπως οι συγκεντρώσεις στις πλατείες από το καλοκαίρι του 2011, βλέπουμε να δημιουργούνται ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, που τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει κιόλας να συντονίζονται σε περιφερειακό ή παναττικό επίπεδο. Έτσι και η δικιά μας συνέλευση, η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Μπραχαμίου, αποτελεί μία προσπάθεια συνεύρεσης ανθρώπων από τις γειτονιές του Αγίου Δημητρίου, ανταλλαγής και συνδιαμόρφωσης απόψεων και κουβέντας, ανάληψης πρωτοβουλιών και πραγματοποίησης δράσεων. Λειτουργούμε εδώ και πάνω από 3 χρόνια, από το Δεκέμβριο του 2008. Προέκυψε από την επιθυμία μερικών ανθρώπων, μέσα στην κατάληψη του δημαρχείου και στην εξέγερση που μαινόταν εκείνες τις μέρες, να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα. Να δούμε αν μπορούμε να βρισκόμαστε μαζί με άλλους γείτονές μας σε τακτική βάση και να αποφασίζουμε για κάθε θέμα που μας αφορά. Να εφαρμόσουμε διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας στη γειτονιά μας. Συναντιόμαστε τακτικά κάθε εβδομάδα στο δημοτικό κινηματοθέατρο Μελίνα Μερκούρη ή σε πλατείες, έχοντας καταπιαστεί με πληθώρα θεμάτων και έχοντας αναλάβει αρκετές δράσεις (ενδεικτικά αναφέρουμε χαράτσια ΔΕΗ, ενεχυροδανειστήρια, στήριξη αγώνα εργαζομένων στο φροντιστήριο “ένεκα παιδείας”, πάρκο Ασυρμάτου, κ.α.)
Λειτουργούμε έχοντας ως αρχές την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, την νηφάλια ανταλλαγή απόψεων, τη γνωριμία και το σεβασμό των διαφορών μας, τη δράση πάνω σε θέματα που συμφωνούμε, την ισότιμη συμμετοχή σε όσα λέμε και κάνουμε, το να μην έχουμε αρχηγούς και να μην δεχόμαστε ότι για τις ζωές μας χρειαζόμαστε ειδικούς για τις αποφάσεις, το να αναλαμβάνουμε το βάρος υλοποίησης αυτών των αποφάσεων. Στη συνέλευσή μας θέλουμε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι νιώθουν ότι καταπιέζονται από τις αποφάσεις των από τα πάνω (του αφεντικού στη δουλειά, του δημάρχου στη γειτονιά, του υπουργού και των κομμάτων στις ζωές μας), χωρίς διαχωρισμούς λόγω φύλου, φυλής ή προσωπικών επιλογών.
Έφτασε ο καιρός και θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Ένα σημαντικό βήμα παραπάνω. Σας καλούμε να συζητήσουμε και να διερευνήσουμε από κοινού τη δυνατότητα, να κάνουμε πρακτικά βήματα σχετικά με τη συλλογική αντιμετώπιση και κάλυψη των αναγκών διαβίωσής μας και με την επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης και παροχής αλληλοβοήθειας μεταξύ μας. Από κοινού μπορούμε να αναπτύξουμε υποδομές που θα ανήκουν σε όλους και θα μπορούν ελεύθερα να χρησιμοποιούνται από όλους. Δεν τα βλέπουμε τα παραπάνω ως φιλανθρωπία, δεν προσφέρουμε λύσεις σε “ανήμπορους”. Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ίδιες τις ανάγκες μας, είτε αυτό λέγεται τροφή, είτε αυτό λέγεται εκπαίδευση παιδιών, είτε αυτό λέγεται προστασία ενός πάρκου ή αντίσταση στις απολύσεις σε ένα μαγαζί. Όσο περισσότερο καλύπτουμε τις ανάγκες μας με ίδια μέσα και σε συνεργασία με αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες γειτονιές, τόσο περισσότερο αποκτούμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, απελευθερώνουμε τη φαντασία μας για το τί είναι εφικτό, κατακτούμε την αξιοπρέπεια μας ασχέτως της ανεργίας και της φτώχειας που προσπαθούν να μας βυθίσουν.
Για αυτό το λόγο απελευθερώνουμε σήμερα Παρασκευή το κτίριο στην πλατεία δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Δίνουμε ζωή σε έναν επί χρόνια εγκαταλελειμμένο δημόσιο χώρο και στεγάζουμε τις ανάγκες μας. Έτσι θεωρούμε ότι πρέπει να είναι οι δημόσιοι χώροι. Όχι αντικείμενο πλουτισμού ημετέρων που φεσώνουν το δήμο, ούτε νεκρές ζώνες που απαιτούνται δεκάδες άδειες για να πράξεις. Οι δημόσιοι χώροι δεν ανήκουν στη δημοτική αρχή ή στο κράτος. Ανήκουν σε όλους μας και πρέπει να είναι ελεύθεροι σε όλες τις χρήσεις.
Εδώ θέλουμε να επισημάνουμε ότι η κρίση δεν είναι μόνο εικόνα στις ειδήσεις, είναι πραγματικότητα. Εδώ και τουλάχιστον 3-4 χρόνια, συγγενείς, φίλοι μας, εμείς οι ίδιοι χάνουμε τη δουλειά μας ή αδυνατούμε να τα φέρουμε βόλτα ως ελαστικά- ή αυτο-απασχολούμενοι, οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι αυξάνονται, χρειάζεται να πληρώνουμε 100αδες ευρώ για φάρμακα και εξετάσεις σε δημόσια νοσοκομεία, οι συντάξεις και οι μισθοί μειώνονται συνεχώς, οι άστεγοι δίπλα μας αυξάνονται, τα σχολεία αδυνατούν να πληρώσουν για θέρμανση και καθαρίστριες, δημοτικά ωδεία και παιδικοί σταθμοί μειώνουν τις παροχές, για να αναφέρουμε μόνο λίγα από όσα συμβαίνουν στις ζωές μας. Και μας απειλούν για ακόμα χειρότερα. Τί κάνουμε για όλα αυτά; Δύο δρόμους έχουμε να διαλέξουμε: να απομονωθούμε στο σπίτι μας, να θεωρήσουμε όλους τους καταπιεζόμενους ως εχθρούς μας και να τους ρίξουμε το ανάθεμα για ό,τι κακό συμβαίνει, να οδηγηθούμε σε κανιβαλικές καταστάσεις που θα μυρίζουν έντονα φασιστικές περιόδους και Άουσβιτς, αφήνοντας στο απυρόβλητο πρακτικά (πέραν ίσως μερικών κραυγών και εκτονωτικών κινήσεων) τους πραγματικά υπεύθυνους. Ο άλλος δρόμος που επιλέγουμε είναι να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο σε πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, να προσπαθήσουμε όχι να μοιραστούμε τη φτώχεια μας αλλά να διεκδικήσουμε τον πλούτο που ως παραγωγοί δημιουργούμε καθημερινά. Όχι όμως με σκοπό να παραδώσουμε ό,τι πετύχουμε στον επόμενο σωτήρα, στον επόμενο φωτισμένο ηγέτη. Όχι. Θέλουμε ό,τι πετυχαίνουμε να παραμένει στον έλεγχό μας, ώστε να μπορούμε να το υπερασπιζόμαστε, να εξασφαλίζουμε ότι θα λειτουργεί όπως επιθυμούμε, αλλά και να επεκτείνουμε αυτές τις κατακτήσεις.
Θα θέλαμε να δούμε και στη γειτονιά μας να ανθίζουν προσπάθειες όπως τα εργαστήρια στο Πάρκο Ασυρμάτου, τα χαριστικά παζάρια και οι συλλογικές κουζίνες σε πολλές γειτονιές, να συζητήσουμε πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στο εγχείρημα του κοινωνικού ιατρείου των Πετραλώνων, πώς θα μπορούσαμε συλλογικά να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο στο μεγάλωμα των παιδιών (ειδικά σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα παππού-γιαγιάς και η πρόσληψη κάποιου είναι αδύνατη οικονομικά). Θα θέλαμε να δούμε πώς μπορούμε να παραμερίσουμε τους μεσάζοντες και να προμηθευτούμε προϊόντα κατευθείαν από τους παραγωγούς, πώς θα μπορούσαμε μεταξύ μας να ανταλλάξουμε ελεύθερα υπηρεσίες. Ξεκινώντας με αυτόν τον τρόπο μία μεγάλη και ωραία αναζήτηση για το τί παράγουμε συνολικά ως εργαζόμενοι, τί είναι αναγκαίο και τί όχι, ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας στην παραγωγή, ποια η επίδραση των δραστηριοτήτων μας στο περιβάλλον, ποια η σχέση υπαίθρου με πόλη. Και δεν είναι μόνο αυτά. Κάθε θέμα και δραστηριότητα που απασχολεί και ενδιαφέρει κάθε ένας/μία από εμάς θα γίνεται προσπάθεια να μας απασχολεί συλλογικά.
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ στην ανοιχτή συνέλευση την Κυριακή 20 Μαΐου στις 18:30 στο απελευθερωμένο κτίριο στην πλατεία της εκκλησίας Αγίου Δημητρίου (πάνω από τα ψαράδικα) για να συζητήσουμε τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του νέου χώρου, να ανταλλάξουμε ιδέες για το τί δραστηριότητες θα φιλοξενεί και να αποφασίσουμε ποιές από αυτές και πώς θα ξεκινήσουμε να υλοποιούμε. Επίσης σας καλούμε από σήμερα Παρασκευή και κάθε μέρα να έρθετε να καθαρίσουμε και συνδιαμορφώσουμε το χώρο.

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Μπραχαμίου
18/5/2012
http://katadimadim.blogspot.com/


16/5/12

Επόμενη συνέλευση, Τετάρτη 16/5, 18:30

Την Τετάρτη 16/5 στις 18:30 έχουμε την καθιερωμένη συνέλευσή μας στο κινηματόθεατρο Μελίνα Μερκούρη, στο δημαρχείο Μπραχαμίου.

10/5/12

Τρίτη 15/5, Απεργία στον κλάδο του βιβλίου

Την Τρίτη 15/5 ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής έχει προκηρύξει απεργία στον κλάδο του βιβλίου. Στις 10:30 καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση, Σόλωνος & Ασκληπιού


Αποφασίσαμε να στηρίξουμε την απεργία, ύστερα από σχετικό κάλεσμα που έστειλε ο σύλλογος σε λαϊκές συνελεύσεις και πρωτοβουλίες κατοίκων.

Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους συμπράξεις είναι πολύ σημαντικές. Φέρνουν κοντά κοινότητες αγώνα από εργασιακούς χώρους και γειτονιές των από τα κάτω, που αν και έχουν διαφορετικά κοινωνικά πεδία αναφοράς, εντούτοις μοιράζονται τις κοινές αρχές της οριζοντιότητας και της άμεσης δράσης. Όπως έδειξε και η περίπτωση του αγώνα ενάντια στις απολύσεις στα φροντιστήρια "ένεκα παιδείας" το καλοκαίρι του 2011 (σχετικά δείτε εδώ και εδώ), τέτοιου είδους συμπράξεις μπορούν να ανοίξουν νέες δυνατότητες αντίστασης και αποτελεσματικής διεκδίκησης στους εργασιακούς χώρους, ειδικά σε εποχές σαν την τωρινή.

Το κειμενο της απεργίας εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες, το site του συλλόγου είναι εδώ

9/5/12

Επόμενη συνέλευση, Τετάρτη 9/5, 18:30

Την Τετάρτη 9/5 στις 18:30 έχουμε την καθιερωμένη συνέλευσή μας στο κινηματόθεατρο Μελίνα Μερκούρη, στο δημαρχείο Μπραχαμίου.

2/5/12

Επόμενη συνέλευση, Τετάρτη 2/5, 18:30

Την Τετάρτη 2/5 στις 18:30 έχουμε την καθιερωμένη συνέλευσή μας στο κινηματόθεατρο Μελίνα Μερκούρη, στο δημαρχείο Μπραχαμίου.

Την εβδομάδα που πέρασε κυριάρχησε η προπαγάνιση και η προετοιμασία της πορείας αλληλεγγύης στους 4 προφυλακισμένους από τη διαδήλωση της 12ης Φλεβάρη, που έγινε το Σάββατο. Την Παρασκευή 27/4 πραγματοποιήσαμε, μαζί με τις συνελεύσεις Ηλιούπολης και Νέου Κόσμου, μαζική κατάθεση δηλώσεων άρνησης πληρωμών του χαρατσιού στη ΔΕΗ Μπραχαμίου.

Λίγα λόγια από την πορεία αλληλεγγύης στους 4 προφυλακισμένους από τη διαδήλωση της 12ης Φλεβάρη

Το Σάββατο 28/4 συμμετείχαμε στη πορεία που είχε αποφασιστεί από λαϊκές συνελεύσεις γειτονιών της Αθήνας και του Πειραιά για τους 4 προφυλακισμένους της 12ης Φλεβάρη (το κάλεσμα). Αρχικά από τις 11 μέχρι τις 12, έγινε μοίρασμα του κειμένου της συνέλευσης για τους προφυλακισμένους στο μετρό της Δάφνης και στη συνέχεια πήγαμε στο Μοναστηράκι. Η πορεία ξεκίνησε κατά τις 2, είχε 1500-2000 άτομα και αρκετά καλό παλμό. Το δρομολόγιο ήταν Αθηνάς-Ομόνοια-Σταδίου-Σύνταγμα-Πανεπιστημίου και διαλύθηκε στα Προπύλαια. Η παρουσία των μπάτσων διακριτική και οι αντιδράσεις των περαστικών μάλλον θετικές. Θετικό επίσης κρίνουμε και το γεγονός ότι λόγω της ημέρας και της ώρας πολύς κόσμος κυκλοφορούσε στο κέντρο, αντιλήφθηκε τη παρουσία μας και ενημερώθηκε για την υπόθεση.


(οι φωτογραφίες είναι αντιγραφή από το blog της ανοιχτής συνέλευσης κατοίκων Ηλιούπολης)

Ο αγώνας συνεχίζεται.

Άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων προφυλακισμένων συναγωνιστών από τη διαδήλωση της 12ης Φλεβάρη Παύση κάθε δίωξης στους συλληφθέντες