27/4/12

Νέα μαζική κατάθεση δηλώσεων άρνησης πληρωμής χαρατσιού ΔΕΗ

Σήμερα το πρωί κάναμε νέα μαζική κατάθεση δηλώσεων άρνησης πληρωμής χαρατσιού ΔΕΗ. Η κίνηση έγινε στη ΔΕΗ Μπραχαμίου και συνδιοργανώθηκε από τη συνέλευσή μας, από τις ανοιχτές συνελεύσεις κατοίκων Ηλιούπολης και Νέου Κόσμου. Αναρτήσαμε πανό και μοιράσαμε κείμενα σε όσους ήταν μέσα στο κατάστημα και στην πλατεία Παναγούλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι για ακόμα μία φορά η αντίδραση όσων συναντούσαμε ήταν θετική. Συνεχίζουμε τις δράσεις μας πάνω στο θέμα, όπως και να μαζεύουμε δηλώσεις άρνησης πληρωμής κάθε Τετάρτη στη συνέλευσή μας.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράζουμε σε σχετικές παρεμβάσεις, και το οποίο αρχικά είχε γραφτεί για τη συντονισμένη παρέμβαση σε τοπικά καταστήματα ΔΕΗ στις 16/3

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράζουμε

ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΕΚΒΙΑΣΜΟ

Στις μέρες μας βιώνουμε μια αδυσώπητη επίθεση σε κάθε επίπεδο της ζωής μας, από τα εργασιακά δικαιώματα-κεκτημένα μέχρι τα βασικά κοινωνικά αγαθά για την αξιοπρέπεια και την επιβίωση. Αποτελεί κοινό τόπο πια, ότι βασικοί υπεύθυνοι αυτής της οικονομικής κρίσης δεν είναι άλλος από το κεφάλαιο και τους εκφραστές του, τους έχοντες και κατέχοντες. Στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τα κέρδη και την ευημερία τους, με όχημα την Τρόικα, το ΔΝΤ, τις κυβερνήσεις, το αστικό καθεστώς εκβιάζουν ληστρικά σε όλα τα επίπεδα τα λαϊκά στρώματα, οδηγώντας μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Καταχραζόμενοι την εξουσία τους, εφευρίσκουν αυθαιρετώντας, μεθόδους συσσώρευσης του πλούτου τους, βάζοντάς μας να πληρώνουμε τα σπασμένα τους. Πρόσφατο παράδειγμα το περιβόητο χαράτσι, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και η απειλή διακοπής του ρεύματος.

Η ΔΕΗ λειτουργεί ως κερδοφόρα επιχείρηση εκμεταλλευόμενη την αναγκαιότητα του βασικού αυτού κοινωνικού αγαθού. Σε μια εποχή, που οι μισθοί, και οι συντάξεις κατάντησαν φιλοδωρήματα, η πραγματική ανεργία ξεπερνά κατά πολύ το 30%, μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας, που αδυνατούσε έτσι κι αλλιώς να πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος, με την επιβολή του χαρατσιού οδηγούνταν σε απόλυτο αδιέξοδο.

Η οργάνωση, η αντίσταση και η αλληλεγγύη, που αναπτύχθηκε σε κάθε γειτονιά μέσα από τις ανοιχτές ισότιμες αυτοοργανωμένες λαϊκές συνελεύσεις, ως απάντηση στην αδίστακτη κρατική επίθεση, συνέβαλαν καθοριστικά στην οπισθοχώρηση της κυβέρνησης. Με συνεχείς παρεμβάσεις σε τοπικές και κεντρικές ΔΕΗ, σε δημοτικά συμβούλια, σε εργολάβους, με δικαστικές προσφυγές, με διαρκή ενημέρωση και ανυποχώρητη στάση πετύχαμε σημαντικά βήματα στην αποδέσμευση του χαρατσιού από το λογαριασμό του ρεύματος.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξαιτίας της κοινωνικής κατακραυγής αναγκάστηκε πρόσφατα να γνωμοδοτήσει τα εξής:

· Διαχωρίζεται το χαράτσι από το ρεύμα

· Η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει το ρεύμα εξαιτίας της μη καταβολής του χαρατσιού

Το ΣτΕ, ως βασικός άξονας του συστήματος, επιφυλάχθηκε μεν ως προς τη συνταγματικότητα του μέτρου, επικαλούμενο την προσωρινή του επιβολή (2 χρόνια), θα επανέλθει δε στην περίπτωση υπέρβασης του χρόνου αυτού, υπέρβαση που την θεωρούμε δεδομένη. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι απαλλαχθήκαμε από την αθλιότητα της “έκτακτης” εισφοράς γιατί ο φορέας απειλής μας πλέον θα είναι οι κατά τόπους εφορίες, που παίρνουν την σκυτάλη του εκβιασμού. Το χαράτσι θα αποτελέσει άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα μιας σειράς “έκτακτων” εισφορών, εκτός των ήδη επιβαλλόμενων άδικων και άνισων φόρων με μόνο κριτήριο την προστασία των συμφερόντων των ισχυρών.

Η πρώτη αυτή νίκη της σταθερής αντίστασης και αντεπίθεσης χωρίς αρχηγούς και προέδρους, με μόνο αποφασιστικό όργανο την ζωντανή διαδικασία της συνέλευσης, αποτελεί παράδειγμα για την συνέχιση του αγώνα μας. Παίρνουμε λοιπόν τη ζωή μας στα χέρια μας, συντονιζόμαστε με τους γείτονές μας, συνδεόμαστε με συλλογικότητες , με λαϊκές συνελεύσεις , με σωματεία βάσης και ανταπαντάμε στους κρατικούς μηχανισμούς με παρεμβάσεις στις εφορίες με αρνήσεις πληρωμής, απλώνοντας δίχτυ προστασίας και αλληλεγγύης απέναντι στην όποια απόπειρα, το ενδεχόμενο ή το φόβο αρπαγής των κεκτημένων μας.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ και απαιτούμε από το κράτος και τα τσιράκια του (δ/ντές ΔΕΗ, εργολάβους) να αποδεχτούν την ήττα τους και να σταματήσουν τις απόπειρες διακοπής ηλεκτροδότησης επικαλούμενοι το χαράτσι.

Ενημερώνουμε, ότι την Παρασκευή 9/3, παρά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, επιχειρήθηκε αυθαίρετα διακοπή ρεύματος σε συμπολίτες μας στην Ηλιούπολη. Ακολούθησε δυναμική μαζική παρουσία από τις λαϊκές συνελεύσεις (ενδεικτικά αναφέρουμε Ηλιούπολης, Παλ. Φαλήρου, Ν. Κόσμου, Βάρης, Ελληνικού, Δάφνης, Μπραχαμίου) σε κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αμφιθέας αναγκάζοντας τον δ/ντή και τον εργολάβο να προβούν σε άμεση επανασύνδεσησε έναν από αυτούς.
Απαιτούμε ρητή διαβεβαίωση από την ΔΕΗ, ότι το ποσό που κατέβαλαν οι πολίτες και αφορούσε ΜΟΝΟ την κατανάλωση του ρεύματος, στον 2ο λογαριασμό που συμπεριλάμβανε το χαράτσι, πήγε αποκλειστικά στην εξόφληση του ρεύματος και ΟΧΙ αυθαίρετα στην πληρωμή του χαρατσιού.
Προειδοποιούμε, ότι το ίδιο θα συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια διακοπής, ανεξαρτήτως χαρατσιού, μένοντας σταθεροί στο πρόταγμά μας: Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα.

Διεκδικούμε:

-η ΔΕΗ να κάνει διακανονισμούς χωρίς να έχει απαραίτητα εξοφληθεί το χαράτσι.

- να μην μπαίνει όριο προκαταβολής κατά το διακανονισμό που αφορά την κατανάλωση του ρεύματος και

οι δόσεις να διαμορφώνονται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μικρότερα ποσά.

-να μην υπάρχει ο διαχωρισμός σε ευπαθείς ομάδες ή όχι γιατί αυτή τη στιγμή όλοι ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες

- να δέχεται η ΔΕΗ την είσπραξη του λογαριασμού χωρίς το χαράτσι χωρίς άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες και με ρητή αποδοχή εκ μέρους της ΔΕΗ, ότι αυτό το ποσόαφορά το ρεύμα και μόνον.

Σήμερα 16/3 και χθες 15/3, ύστερα από κοινή συνεννόηση, πραγματοποιούνται συντονισμένες παρεμβάσεις των Λαϊκών Συνελεύσεων της Αττικής στις κατά τόπους ΔΕΗ.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου

Κάθε Τετάρτη, 18:30, στο κινηματοθέατρο
Μελίνα Μερκούρη στο δημαρχείο Μπραχαμίου

http://katadimadim.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: