3/6/13

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΓΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ


Η ΕΤΑΔ, διάδοχη κατάσταση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), στις αρχές Μαΐου έστειλε επιστολή στο δήμο Αγίου Δημητρίου ζητώντας, μεταξύ άλλων, οικονομικά ανταλλάγματα για την παραχώρηση των 33 στρεμμάτων του πάρκου Ασυρμάτου που έχει στην κατοχή της. Είναι το τελευταίο από μία σειρά επεισόδια που σχετίζονται με τον πολυετή αγώνα των κατοίκων για την οριστική παραχώρηση στο δήμο του κομματιού του πάρκου που ανήκε στην Πολεμική Αεροπορία, κατόπιν μεταβιβάστηκε στην ΚΕΔ και τώρα στην ΕΤΑΔ. Περισσότερα για το θέμα μπορείτε να δείτε στο site της Ανοικτής συνέλευσης για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου. Θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια του κράτους και της τρόϊκα για το ξεπούλημα της δημοσιας περιουσίας σε μεγάλα και μικρά οικονομικά συμφέροντα. Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστούμε ενάντια στα σχέδιά τους μαζί με τις άλλες οριζόντιες αυτο-οργανωμένες συλλογικότητες της περιοχής, υπερασπιζόμενοι το ανοιχτό ελεύθερο και κοινωνικό χαρακτήρα του Ασυρμάτου. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράζουμε για το θέμα.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ

Βρισκόμαστε ξανά ενώπιον ενός κινδύνου για το μέλλον του Ασυρμάτου. Η ΕΤΑΔ, στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος των 32 στρεμμάτων, ζητάει οικονομικό αντάλλαγμα από το δήμο Αγίου Δημητρίου για να τα παραχωρήσει. Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο συνολικό ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, που έχουν αποφασίσει η κυβέρνηση με την τρόικα. Και μας κάνει να φοβόμαστε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η στροφή της ΕΤΑΔ σε ιδιώτες.

Είμαστε όμως εδώ. Για να δηλώσουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι ο αγώνας που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου θα συνεχιστεί. Όλον αυτό το καιρό οριζόντιες κοινότητες αγώνα της πόλης διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν μία σύνθετη και ελπιδοφόρα πραγματικότητα στο χώρο. Η Ανοικτή συνέλευση για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου, το Αυτοδιαχειριζόμενο Ωδείο και η Ανοικτή συνέλευση κατοίκων Μπραχαμίου έχουν καταφέρει να κάνουν πραγματικότητα αυτό που πρωτύτερα ήταν απλώς ένα όνειρο. Ενώθηκαν τα 2 κομμάτια του πάρκου, κόβοντας τα σύρματα και επιτρέποντας σε όλους μας να το χαιρόμαστε καθημερινά. Έχουν φυτευθεί εκατοντάδες δέντρα πάνω σε σχέδια που δημιουργήθηκαν σε ανοικτές διαδικασίες με τη συμμετοχή όσων επιθυμούσαν, ενώ οι ίδιοι οι κάτοικοι συνεχίζουν την περιποίηση τους. Άνοιξε το κλειστό κτίριο της αεροπορίας και αξιοποιείται με πλήθος εργαστηρίων και εκδηλώσεων, όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη για τον καθένα. Πρόσφατα άρχισαν εργασίες διαμόρφωσης της εγκαταλελειμμένης καφετέριας στην οποία θα στεγαστεί συλλογική κουζίνα και ξυλουργείο. Αυτό είναι το όραμά μας για το πάρκο: ένας χώρος αναψυχής, επαφής με τη φύση, αλληλογνωριμίας με τους γείτονες, κάλυψης των αναγκών μας (καλλιτεχνικών ή άλλων), επαναδημιουργίας της αίσθησης κοινότητας μεταξύ μας πάνω σε βάσεις ισότητας, συμμετοχής και αλληλεγγύης. Χωρίς αποκλεισμούς και μακριά από λογικές ανάθεσης σε ειδικούς, ιδιοκτησίας και εμπορευματικής λειτουργίας.

Θέλουμε να δηλώσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι διεκδικούμε το σύνολο του χώρου του Ασυρμάτου να αποτελέσει δημόσιο κτήμα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του δήμου και των πολιτών του. Θα υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας όλων αυτών των χρόνων και το χαρακτήρα του χώρου όπως συνεχώς διαμορφώνεται, τόσο το φυσικό όσο και τον κοινωνικό.

25/5/2013
Ανοικτή συνέλευση κατοίκων Μπραχαμίου
http://katadimadim.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: