23/11/14

Αλληλεγγύη στους Σύρους πρόσφυγες


Από την Παρασκευή, μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Μπραχαμίου επισκεπτόμαστε καθημερινά τους Σύρους πρόσφυγες που παραμένουν στην πλατεία Συντάγματος, προσφέροντας κάποιο φαγητό και ρούχα από τη συλλογική κουζίνα και το χαριστικό παζάρι που λειτουργούν στην κατειλημμένη καφετέρια. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα και τα αιτήματά τους και -στο μέτρο των δυνάμεών μας- θα επιδιώξουμε την ακόμα πιο ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξή τους. Συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε ρούχα (κυρίως παιδικά) καθώς και κουβέρτες, sleeping bag και βρεφικό γάλα και τροφή. Ακολουθεί μια πρόχειρη ενημέρωση και κάποιες φωτογραφίες από την Παρασκευή το βράδυ:

Η χειρονομία μας έγινε δεκτή πολύ θετικά από τους ανθρώπους. Λέω χειρονομία γιατί αυτή η ποσότητα που είχαμε να προσφέρουμε, απλά δεν φτάνει ούτε για πλάκα. Οι ανάγκες είναι μεγάλες, περισσότερο σε φαγητό άμεσης κατανάλωσης και sleeping-bag, κουβέρτες.
Απόψε μένουν εκεί εκατόν σαράντα άτομα μεταξύ των οποίων περίπου εβδομήντα παιδιά (ακόμη και νεογέννητο).
Μιλώντας μαζί τους μας ενημέρωσαν ότι:
*    Πρώτη ανάγκη φαγητό και sleeping bag κουβέρτες
*    Σε καμία περίπτωση χρήματα
*    Θεωρούν πολύ σημαντικό την έμπρακτη στήριξη και παραμονή στο σημείο αλληλέγγυων
*    Βασικό αίτημα είναι η χορήγηση για ανθρωπιστικούς λόγους (πρόσφυγες πολέμου) ταξιδιωτικών εγγράφων για να μπορέσουν να πάνε σε άλλες χώρες και να ενωθούν με τις οικογένειές τους
*    Δεν έχουν πολυτέλεια χρόνου αναμονής αφού μεταξύ τους είναι παιδιά και ηλικιωμένοι
*    Είναι άνθρωποι που κοιμόντουσαν σε πλατείες και πάρκα και την πρώτη βραδιά έμειναν στο σημείο 70, τη δεύτερη 100 και απόψε μέτρησαν γύρω στους 140.Δεν υπάρχουν σχόλια: