9/2/15

Κείμενο που μοιράζεται στη γειτονιά για τη φιλοξενία των Σύρων στον Ασύρματο

Αλληλεγγύη στον αγώνα προσφύγων και μεταναστών για αξιοπρεπή ζωή

Σε όλες τις χώρες, οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ διεξάγουν καθημερινά πόλεμο απέναντι στους από κάτω με σκοπό τον περαιτέρω πλουτισμό τους. Βασικές ανάγκες διαβίωσης (σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) που δικαιωματικά ανήκουν σε όλους μετατρέπονται σε προνόμιο των λίγων. Η επίθεση στις τοπικές κοινωνίες και τα οικοσυστήματα δημιουργεί τεράστιες μεταναστευτικές ροές από φτωχότερες χώρες (στις οποίες πλέον συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα) σε πλουσιότερες. Όπου αυτή η λεηλασία δεν είναι ικανοποιητική, κράτη και υπερεθνικοί οικονομικοί θεσμοί, εθνικοί και θρησκευτικοί φανατισμοί διεξάγουν και πραγματικούς πολέμους, καταστρέφοντας ολόκληρες περιοχές του κόσμου.

Στον αγώνα των ανθρώπων για ζωή και αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος τα ίδια κέντρα απαντούν με ένταση της καταστολής και ολοκληρωτισμό στο εσωτερικό, ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και δολοφονίες στα σύνορά από πολυεθνικές μονάδες φύλαξης (Frontex). Με εγκλεισμό ανθρώπων στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης (“προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης”) και με διατήρηση επ' αόριστο σε ένα καθεστώς ομηρίας και νομικής προσωρινότητας. Ακόμα και για όσους δικαιούνται παραμονής, σύμφωνα με το εθνικό και διεθνές δίκαιο, η χορήγηση ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων παρεμποδίζεται και καθυστερεί με κάθε τρόπο. 
Τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας, δύο γεγονότα αναδεικνύουν τη βαρβαρότητα του σύγχρονου συστήματος, δίνοντας ταυτόχρονα μαθήματα αξιοπρέπειας και αγώνα για όλους μας.
- Οι εξεγέρσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (όπως στην Αμυγδαλέζα στις 10/8/13 ή στο Ελληνικό στη 1/10/14) όπου συνάνθρωποί μας κρατούνται ο ένας πάνω στον άλλο -πολλοί για πάνω από 18 μήνες- και σε εξευτελιστικές συνθήκες, χωρίς θέρμανση, υγιεινή, προαυλισμό, με προσβολές και ξυλοδαρμούς από τους δεσμοφύλακες. Μοναδικό αδίκημα είναι η ίδια τους η ύπαρξη μέσα στην ελληνική και ευρωπαϊκή επικράτεια.
- Ο αγώνας των προσφύγων πολέμου από τη Συρία, που ξεκινώντας τη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα στις 19/11/14 προσπάθησαν να γίνουν ορατοί και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε ελεύθερη και αξιοπρεπή διαβίωση. 

Η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου συμμετέχοντας και στηρίζοντας από την αρχή τον αγώνα των Σύριων προσφύγων στο Σύνταγμα πήρε την πρωτοβουλία του ανοίγματος της κατειλημμένης καφετέριας για την προσωρινή στέγαση και σίτιση 50 προσφύγων, των πιο ευάλωτων ανθρώπων, που οι ίδιοι πρότειναν. 
Η φιλοξενία των προσφύγων συνεχίζεται και σήμερα από τις αρχές Δεκέμβρη από την Συνέλευσή μας κινητοποιώντας ταυτόχρονα άτομα και συλλογικότητες από τις γύρω περιοχές, που στηρίζουν με όποιο τρόπο μπορούν, την κοινή αυτή προσπάθεια. Η σίτιση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτονται μετά από ενέργειές μας από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου, όπως πρέπει να γίνεται για κάθε άνθρωπο της περιοχής σε ανάγκη, αλλά και από συλλογικότητες, δομές και άτομα της περιοχής μας αλλά και των γύρω περιοχών, που συμμετέχουν ενεργά στην κάλυψη των αναγκών.

Κάθε Τετάρτη στις 7μμ γίνεται κοινή συνέλευση με τους Σύριους πρόσφυγες όπου από κοινού συνδιαμορφώνουμε τις δράσεις μας. 

Παράλληλα, στηρίζουμε τον αγώνα των Σύριων προσφύγων στα δίκαια αιτήματά τους για την απόκτηση ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων για να μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα σε όποια χώρα επιθυμούν.

Μπροστά στην Ευρώπη φρούριο, που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στην χώρα πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα, και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μόνο ο κοινός αγώνας ντόπιων και μεταναστών μπορεί να οδηγήσει σε δίκαιη λύση που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή και ασφαλή ζωή για όλους.

Μόνο η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών θα μπορέσει να υψώσει αποτελεσματικά οδοφράγματα απέναντι στην επέλαση της βαρβαρότητας.
Να εντείνουμε τον κοινό αγώνα ντόπιων και μεταναστών για ελεύθερη διαμονή και μετακίνηση, στέγαση και κάλυψη των βασικών αναγκών.

Κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών
Να εξασφαλίσουμε άμεσα στέγη, τροφή, υγεία για καθένα/καθεμία

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου
http://katadimadim.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: