31/3/17

Σάββατο 1/4 - Πορεία για ελεύθερες μετακινήσεις για όλους/ες

Την Πέμπτη 30/3 το απόγευμα έγινε μοίρασμα στους σταθμούς του μετρό από το Ελληνικό μέχρι τη Δάφνη και μικροφωνική στο μετρό της Δάφνης ενάντια στα νέα μέτρα ελέγχου στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καλώντας στην πορεία του Σαββάτου 1/4 στις 12:00 στο Μοναστηράκι.

Μοιράστηκε κείμενο της Πρωτοβουλίας αναρχικών-αντιεξουσιαστών από τους πρόποδες του Υμηττού καθώς και το παρακάτω:

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

Η βεβαρημένη πραγματικότητα και το κόστος ζωής, που αυξάνεται συνεχώς, ενώ ταυτόχρονα οι μισθοί μειώνονται, περιορίζουν όλο και περισσότερο τις ζωές των ανθρώπων, υποδουλώνοντας κάθε πράξη και επιλογή του στα συμφέροντα του κράτους, των μικρών και των μεγάλων αφεντικών. Στο πλαίσιο των γενικευμένων και επιβεβλημένων μεταρρυθμίσεων για την οικονομική ανάκαμψη του ελληνικού κράτους, αλλάζουν μορφή και τα μέσα μαζικής μεταφοράς (Μ.Μ.Μ). Έχουν ήδη δημιουργηθεί σιδερένιες μπάρες, οι οποίες θα ανοίγουν μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, έχει αυξηθεί η αστυνομική παρουσία στους σταθμούς του μετρό, ενώ πολλαπλασιάζονται οι κάμερες παρακολούθησης με την τοποθέτησή τους ακόμα και εντός των συρμών.
Οι νέες εξελίξεις δεν στοχεύουν στην διευκόλυνση των μετακινήσεων, ούτε και στην μείωση των εξόδων του επιβατικού κοινού. Αρχικά λειτουργούν σαν απτός αποκλεισμός της μεταφοράς για όλους όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις νέες απαιτήσεις και δεν δικαιούνται κάρτα ανεργίας, που θα τους παρείχε το δικαίωμα της ελεύθερης επιβίβασης στα μέσα, όπως οι μετανάστες, οι επισφαλώς εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι συνταξιούχοι.
Παράλληλα με το νέο σύστημα η μητρόπολη θα χωριστεί σε ζώνες και η απόσταση που διανύουμε μέσα σε αυτές, θα καθορίζει την τιμή του εισιτηρίου. Οι μετακινήσεις προς τη δουλειά, το πανεπιστήμιο, κι όποια άλλη ανάγκη καλούμαστε να καλύψουμε καθημερινά θα κοστολογούνται ανάλογα με τον «τυχαίο» τόπο διαμονής μας, αμβλύνοντας τις ανισότητες. Οι μεγάλες αποστάσεις θα κοστίζουν περισσότερο, απομονώνοντας μας και προσδιορίζοντας την κάθε μας κίνηση.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι για την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου απαιτείται μια πληθώρα προσωπικών στοιχείων όπως: χρόνος ανεργίας, εισοδηματικά κριτήρια, οικογενειακή κατάσταση, ΑΜΚΑ κ.α. Ταυτόχρονα η ψηφιοποίηση μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας θα καταγράφει και θα ελέγχει ανά πάσα στιγμή την τοποθεσία μας. Όλες οι πληροφορίες των μετακινήσεων θα υπάρχουν σε μια βάση δεδομένων, συμπληρώνοντας το παζλ του γενικού φακελώματος των ζωών μας. Το δυστοπικό αυτό σύστημα παρακολούθησης ολοκληρώνεται με τη μόνιμη αστυνομική παρουσία (περισσότερες κάμερες, προτροπές από τα μεγάφωνα να προσέχουμε ποιος κάθεται δίπλα μας), ενισχύοντας το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται, για να φαντάζει το κράτος ως ο μόνος εγγυητής της προσωπικής μας ασφάλειας. Μέσα από αυτόν τον εκσυγχρονισμό, δεχόμαστε έναν ολοκληρωτικό έλεγχο και μια βίαιη καταστολή και πειθάρχηση των αντιστάσεών μας.
Η ελεύθερη μετακίνηση, ειδικά στη χαοτική μας μητρόπολη, αποτελεί βασική μας ανάγκη και γι’ αυτό θεωρούμε δικαίωμα όλων την ελεύθερη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν θα ανεχθούμε την επιβολή των αποκλεισμών για τους οικονομικά ασθενέστερους, ούτε και την άμεση επίβλεψη κάθε πτυχής της προσωπικής μας ζωής. Προτάσσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των επιβατών απέναντι στο σύμπλεγμα ασφαλείας των μέσων (ελεγκτές, security, μπάτσοι), καθώς και τους από κοινού αγώνες για την κατάργηση των νέων πρακτικών και την διεκδίκηση της δωρεάν πρόσβασης σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΠΡΙΛΗ 12:00 μ.μ.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΤΙΑ













Δεν υπάρχουν σχόλια: