14/2/13

[Κυριακή 17/2, 12:00, χώρος εκδηλώσεων πάρκου Ασυρμάτου]: συνάντηση ενημέρωσης για τα μαθήματα αλληλεγγύης και για το παιδικό εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης


Την Κυριακή 17/2 και ώρα 12 το μεσημέρι,  στο χώρο εκδηλώσεων του πάρκου Ασυρμάτου, διοργανώνουμε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, που ήδη λειτουργούν στο 1ο Γυμνάσιο, στο 3ο Γυμνάσιο και στο 3ο Λύκειο με απόλυτη επιτυχία. Καθώς και για το παιδικό εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης που λειτουργούμε στο 3ο δημοτικό σχολείο.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να γνωριστούμε μεταξύ μας όσοι συμμετέχουμε στις δομές αυτές (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί) και ν' ανταλλάξουμε απόψεις για την καλύτερη λειτουργία όλων μας στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης.

Ακολουθεί σχετικό κείμενο που μοιράσαμε στα 3 λύκεια του Αγίου Δημητρίου



ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Σε περιόδους κρίσης του συστήματος, όπως αυτή που διανύουμε, με τη μαζική ανεργία και φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, η εκπαίδευση δέχεται τεράστιο πλήγμα και αναδιαρθρώνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κυρίαρχων. Η μόρφωση ανέκαθεν αποτελούσε και σήμερα ακόμη περισσότερο, προνόμιο για τους έχοντες καθώς απαξιώνεται το δημόσιο σχολείο, που γίνεται εργοστάσιο παραγωγής φτηνών εργατικών χεριών και η ιδιωτική εκπαίδευση παρουσιάζεται ως μονόδρομος για την απόκτηση γνώσης και «επιτυχίας» στις εξετάσεις. Μόνο όμως για τους έχοντες.
Και τι γίνεται μ’ εμάς; Τα σχολεία μας συγχωνεύονται, τα τμήματα συμπτύσσονται, οι εκπαιδευτικοί μειώνονται και απολύονται αν αρρωστήσουν (όπως πρόσφατα θεσπίστηκε για τους αναπληρωτές) και οι αίθουσες «στουμπώνουν» όπως όπως με όσους περισσότερους μαθητές μπορούν να χωρέσουν.
Έτσι προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον τύπο ανθρώπου που χρειάζονται. Έναν υποτακτικό και αναλώσιμο υπήκοο, ευχαριστημένο με τα λίγα και φοβισμένο απέναντι σε όλα · όλα όσα θυμίζουν δημιουργικότητα κι ελευθερία.
Υπάρχει όμως κι άλλη προοπτική. Να καλλιεργήσουμε τους εαυτούς μας μέσα από δράσεις συλλογικές, χωρίς καθοδήγηση και αρχηγούς, αλλά με οδηγούς τις αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Να αντισταθούμε στο ρεύμα που θέλει να σαρώσει τα πάντα και να φτιάξουμε τις δικές μας αυτοοργανωμένες δομές μέχρι να πάρουμε επιτέλους τις ζωές μας στα χέρια μας.
Στα πλαίσια αυτά και με αυτές τις αρχές, μεταξύ άλλων δομών (προμηθευτικός συνεταιρισμός, κοινωνικό φαρμακείο) λειτουργούμε ελεύθερα για όλους, χωρίς φυλετικούς ή εθνικούς διαχωρισμούς στη βάση της κοινωνικής αλληλεγγύης (χωρίς χρήματα) μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές δημοτικού - γυμνασίου - λυκείου και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά του δημοτικού. Στο χώρο του Ασύρματου επιπλέον λειτουργεί αυτοδιαχειριζόμενο ωδείο.
Προσκαλούμε όλους όσους συμφωνούν με αυτές τις αρχές και δράσεις να συμμετέχουν και να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν την ανάπτυξη της κοινότητας.
Είναι γεγονός πως ο θεσμός της εκπαίδευσης και το σχολικό περιβάλλον φαντάζουν στα μάτια του μαθητή σαν ένας καταναγκαστικός και μίζερος θεσμός, που σκοτώνει μέσα του τη χαρά της μάθησης. Για μας όμως η εκπαίδευση είναι το άναμμα της φλόγας για μάθηση, το έναυσμα για την ανάπτυξη κριτικής και ελεύθερης σκέψης. Η γνώση αποτελεί δύναμη και όπλο αντίστασης στον αγώνα για μια ελεύθερη κοινωνία.
Μαθήματα: Αρχαία, Λατινικά, Λογοτεχνία, Έκθεση, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον, Μουσική αρμονία, Ελεύθερο σχέδιο, Γραμμικό σχέδιο, Αγγλικά, Ισπανικά.
Τα μαθήματα γίνονται:
1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (στρογγυλό)
3ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Αργοστολίου)
3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Πλατεία Βελουχιώτη)
3o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Μητροπέτροβα 3), που λειτουργεί το εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης
Συνάντηση με γονείς, μαθητές και καθηγητές την Κυριακή 17/2 στον Ασύρματο στις 12:00 για να γνωριστούμε καλύτερα και να συνδιαμορφώσουμε το πρόγραμμα ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες μας
Θα ακολουθήσει συλλογικό φαγοπότι

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου
Συνέλευση κάθε Τετάρτη 6.00 μμ στο Κινηματοθέατρο Μελίνα Μερκούρη στο Δημαρχείο Αγίου Δημητρίου
http://katadimadim.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: