Κοινωνικό φαρμακείο της ΑΣΚ ΜπραχαμίουΑπό την αρχή του φθινοπώρου έχουμε ξεκινήσει να μαζεύουμε φάρμακα και να λειτουργούμε το κοινωνικό φαρμακείο της ανοικτής συνέλευσης κατοίκων Μπραχαμίου.Ακολουθεί το κείμενο που περιγράφει τις αρχές και τον τρόπο λειτουργίας του.
 
Κοινωνικό φαρμακείο της ανοικτής συνέλευσης κατοίκων Μπραχαμίου

Ένας από τους τομείς που έχει πληγεί περισσότερο από τα μνημόνια είναι ο χώρος της υγείας. Η χρηματοδότηση των μονάδων υγείας μειώνεται συνεχώς. Νοσοκομεία ήδη κλείνουν, ενώ η στελέχωση αυτών που παραμένουν συνεχώς μειώνεται. Ακόμα και στα “μεγάλα” νοσοκομεία των Αθηνών το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αναγκάζεται να κάνει ανταλλαγές με άλλα νοσοκομεία για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία ιατρικά εφόδια. Στο χώρο της ψυχικής υγείας τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με την περαιτέρω χρηματοδότηση και στελέχωση δομών, που βοηθούσαν τους χρήστες τους να λειτουργούν μέσα στην κοινωνική καθημερινότητα και όχι έγκλειστοι σε άσυλα-αποθήκες ανθρώπων. Στο ίδιο κάδρο πρέπει να βάλουμε και τις υπόλοιπες σχετικές υπηρεσίες, όπως κέντρα φυσιοθεραπείας, υπηρεσίες υποστήριξης ηλικιωμένων, κοκ. Η συμμετοχή μας στα φάρμακα έχει αυξηθεί, ενώ πολλά ταμεία απαιτούν να πληρώνουμε το σύνολο του ποσού στο φαρμακείο και να παίρνουμε τα χρήματα μετά, συνήθως ύστερα από πολλούς μήνες και ταλαιπωρία. Καθιερώθηκε ελάχιστο εισιτήριο για οποιαδήποτε επίσκεψη σε νοσοκομείο, οι εξετάσεις που καλύπτονται είναι ελάχιστες. Καταργήθηκε ο τριψήφιος αριθμός ώστε ακόμη και για να κλειστεί ραντεβού (όταν θα υπάρξει διαθέσιμο) πρέπει ακόμη και μόνο για το τηλεφώνημα, να πληρώσουμε κάποια ευρώ σε μια τηλεφωνική εταιρεία ή call-center. Αν φυσικά είμαστε ασφαλισμένοι, διαφορετικά το σύνολο των εξετάσεων, φαρμάκων, νοσηλείας (ακόμα και στα κρατικά νοσοκομεία) θα πρέπει να καλυφθεί από την τσέπη μας. Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν συμβαίνουν σε εποχές παχιών αγελάδων. Συμβαίνουν σε μία περίοδο που οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται κατά 40% συνολικά, που η ανεργία έχει φτάσει πάνω από 25% και μεγαλώνει και όπου όλο και περισσότεροι από εμάς δυσκολεύονται να καλύπτουν τα έξοδα σπιτιού και τροφής έστω . Αυτός ο συνδυασμός είναι που οδηγεί σε καταστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, κτυπώντας πρώτα και κύρια όσους έχουν προβλήματα υγείας. Που συνθλίβονται μεταξύ των τεράστιων εξόδων που απαιτεί το πρόβλημα που έχουν, της ολοένα μειούμενης κάλυψης που πλέον προσφέρει το δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας και της δικιάς τους αδυναμίας να τα φέρουν βόλτα οικονομικά (συνήθως ακριβώς λόγω της κατάστασής τους) .

Γενικά για την υγεία:
Απέναντι σε όλα αυτά πρέπει να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο. Σε επίπεδο γειτονιάς και εργασιακού χώρου. Από την μία πρέπει να αντισταθούμε. Να διεκδικήσουμε δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση σε νοσοκομεία και δομές υγείας για όλους μας, ανασφάλιστους και μη. Να διεκδικήσουμε την ενίσχυση των νοσοκομείων και των υπηρεσιών πρόνοιας σε εργαζόμενους, υποδομή και αναλώσιμα. Να διεκδικήσουμε τη δωρεάν προμήθεια των φαρμάκων και ιατρικών ειδών και την πλήρη κάλυψή τους για όλους μας, ανασφάλιστους και μη. Να αποτρέψουμε το φακελάκι και την ιδιωτικοποίηση της υγείας από την πίσω πόρτα. Σας καλούμε στη συνέλευσή μας για να βρούμε τρόπους να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στη διεκδίκηση όλων όσων έχουμε ήδη πληρώσει με την εργασία μας, τις εισφορές μας και τους φόρους μας δεκαετίες τώρα, εμείς και οι οικογένειές μας. Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι πρώτιστο καθήκον του κράτους και των δήμων είναι η κάλυψη των βασικών ανθρώπινων αναγκών μας και όχι η ικανοποίηση των τοκογλύφων στις ελληνικές και ξένες τράπεζες.

Σε συνδυασμό με την αντίσταση, θέλουμε να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο σε επίπεδο καθημερινότητας για το συγκεκριμένο πρόβλημα, και να διερευνήσουμε τρόπους να το αντι- μετωπίσουμε από κοινού. Επιδιώκουμε να στήσουμε κοινωνικές υποδομές για ζητήματα υγείας και πρόνοιας. Ήδη σε πολλές γειτονιές της Αθήνας ξεπηδούν ανάλογες προσπάθειες από τοπικές κινήσεις πολιτών, είτε με τη μορφή κοινωνικών ιατρείων ή με τη μορφή ομάδων αλληλοϋποστήριξης και αυτομόρφωσης (π.χ. μαθήματα πρώτων βοηθειών, ομάδες υποστήριξης ψυχικά πασχόντων, κ.α.). Θα θέλαμε αντίστοιχες δομές να υπάρξουν και στη δική μας περιοχή. Θέλουμε και καλούμε να συμμετάσχουν στη συνέλευσή μας τόσο χρήστες όσο και επαγγελματίες του χώρου υγείας-πρόνοιας να βρούμε τρόπους για να καλύψουμε υπαρκτές καθημερινές ανάγκες.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν θεωρούμε τα παραπάνω ως πράξεις φιλανθρωπίας. Δεν έχουμε τα προβλήματα μας λυμένα και ψάχνουμε να λύσουμε των άλλων. Αντιθέτως ακριβώς επειδή έχουμε τα ίδια προβλήματα, θεωρούμε ότι μόνο αν οργανωθούμε μεταξύ μας μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε επιτυχημένα. Αρνούμαστε να περιμένουμε τον “ιδανικό ηγέτη” που θα μας τα λύσει ή να τα αφήνουμε όλα στη μελλοντική “σωστή κυβέρνηση”. Επιλέγουμε εδώ και τώρα να κάνουμε συλλογικά κάτι για αυτά, ισότιμα, πρόσωπο με πρόσωπο, αναλαμβάνοντας κοινές πρωτοβουλίες. Έτσι ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή μας και την εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις. Πατάμε σε όσα καταφέρνουμε, για να προχωρήσουμε σε άλλα. Επίσης δεν θα αφήσουμε τις προσπάθειές μας να αποτελέσουν άλλοθι για καμία κρατική και δημοτική οντότητα, ώστε να κλείσουν δημόσιες υποδομές, να απολύσουν κόσμο, να μειώσουν τις παροχές. Όπως είπαμε, απαιτούμε και διεκδικούμε όσα δικαιωματικά μας ανήκουν.

Πρακτικά πώς θα λειτουργεί το κοινωνικό φαρμακείο:
Ως πρώτη κίνηση στα παραπάνω, ξεκινάμε τη λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου Μπραχαμίου. Συλλέγουμε φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα και να τα διαθέτουμε σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Εμείς οι ίδιοι, οι συγγενείς μας, οι γείτονες μας και οι γνωστοί μας μπορούμε να προσφέρουμε τα ιατρικά είδη που πλέον δεν τα χρειαζόμαστε. Επίσης αν είμαστε φαρμακοποιοί, γιατροί και εν γένει άτομα που ασχολούνται με ιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες και έχουμε πρόσβαση σε ιατρικές προμήθειες που αποσύρονται, καθαρά για εμπορικούς λόγους, εξετάζουμε αν μπορούμε να τα προσφέρουμε. Σε κάθε περίπτωση θα συλλέγουμε και διατηρούμε φάρμακα που ΔΕΝ έχουν λήξει. Τα ιατρικά είδη θα αποθηκεύονται σε μέρος κατάλληλο προς αυτό (σκιερό, δροσερό), ενώ θα υπάρχει και ψυγείο για περιπτώσεις φαρμάκων που χρειάζονται κάτι τέτοιο.

Όταν υπάρχει ανάγκη κάποιου συμπολίτη μας για φάρμακο, αυτός θα πρέπει να επικοινωνεί με τη συνέλευσή μας στο τηλέφωνο 6980-502357 ή στο email katadimadim@gmail.com και να ρωτάει αν υπάρχει. Το φαρμακείο θα λειτουργεί σε συνεργασία με αντίστοιχες υποδομές άλλων τοπικών συνελεύσεων πολιτών. Αν δεν υπάρχει σε εμάς, θα ρωτάμε άλλα κοινωνικά φαρμακεία. Αν βρεθεί, τότε θα κανονίζουμε τον τρόπο που θα το παραλάβει.


Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου
15/10/2012
Το κείμενο στα πακιστανικά
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: