14/12/14

Κοροϊδία και συκοφαντική εκστρατεία εις βάρος των Σύρων Προσφύγων


Κοροϊδία και συκοφαντική εκστρατεία εις βάρος των Σύρων Προσφύγων
Περικυκλωμένοι από την αστυνομία βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι Σύροι πρόσφυγες στο Σύνταγμα, οι οποίοι εδώ και 25 ημέρες, διαμαρτύρονται για την κατάσταση τους στην Ελλάδα και διεκδικούν άσυλο, ταξιδιωτικά έγγραφα και προστασία (στέγη, τρόφιμα και περίθαλψή) για όλους. Η αφορμή για το σημερινό περιστατικό στάθηκε η κοροϊδία της κυβέρνησης εις βάρος των προσφύγων η οποία οδήγησε τον 15 χρόνο Σύρο πρόσφυγα κι αργότερα μία γυναίκα απελπισμένα να απειλούν ότι θα κρεμαστούν. Ευτυχώς το περιστατικό έληξε χωρίς να έχουμε ΚΑΙ τραγωδία στην πλατεία Συντάγματος.
Το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Γενικού Γραμματεία, κ. Συρίγου, εκτός από την ταχύρρυθμη (fast track) απόδοση άσυλου και ταξιδιωτικού έγγραφου στους Σύρους πρόσφυγες, υποσχέθηκε την στέγαση όσων βρίσκονται εδώ και 25 ημέρες στο σύνταγμα μπροστά στην Βουλή. Οι άστεγοι πρόσφυγες σύμφωνα με την συμφωνία, παραμείνουν στο σύνταγμα μέχρι να τους στεγάσει η κυβέρνηση. Ο ΓΓ κ. Συρίγος όπως όχι μόνο δεν τηρεί την συμφωνία και την υπόσχεση του να στεγάσει τους αστέγους πρόσφυγες αλλά συκοφαντεί τους πρόσφυγες εκβιάζοντας την επιτροπή των Σύρων προσφύγων πως «αν δεν φύγει ο κόσμος από το σύνταγμα, δεν θα ισχύσει και η συμφωνία». Η κίνηση αυτή στόχο έχει να διαλύσει την κινητοποίηση και να δημιουργήσει ένταση μεταξύ των προσφύγων, προετοιμάζει το έδαφος για την καταστολή, αφήνει ανοιχτή την ακύρωση (μονομερώς) της συμφωνίας με τους πρόσφυγες και τέλος κοροϊδεύοντας τους πρόσφυγες με ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις, οδηγεί ανθρώπους σε απελπισία με αποτέλεσμα απρόβλεπτες κινήσεις σαν την σημερινή απόπειρα αυτοκτονίας.
Η εικόνα του Σαββατοκύριακου είναι χαρακτηριστική. Γυναίκες και παιδιά, με τα υπάρχοντα τους, περιμένουν στο Σύνταγμα, τα επόμενα λεωφορεία του κ. Συρίγου ή του δήμου Αθηναίων, τα οποία δεν έρχονται για να τους πάρουν, όπως τους υποσχέθηκαν ο κ. Καμίνης και ο κ. Συρίγος. Την ίδια ώρα ο κ. Συρίγος και ο δήθεν Σύρος πρόσφυγας που εμφανίσθηκε και έκανε δηλώσεις μόνο στη Καθημερινή, ανακάλυψε σήμερα, ότι ‘οι διακινητές φέρανε και άλλους πρόσφυγες στο Σύνταγμα’. Πράγματι ήρθαν κάποιοι νέοι πρόσφυγες στο Σύνταγμα που ζητούν κι αυτοί να ενταχθούν στις λίστες του ασύλου και καταγράφονται αυτή τη στιγμή στο Σύνταγμα. Όμως Ρωτάμε τον κ. Συρίγο, οι διακινητές για ποιο λόγο να φέρουν τους πρόσφυγες στο σύνταγμα για να διεκδικήσουν άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα, όταν αυτό χαλάει τη δική τους πιάτσα; Μήπως οι δικοί σας πληρωμένοι προβοκάτορες, σας παραπληροφορούν τελικά κ. Συρίγο;
Οι διακινητές είναι εναντίον της διεκδίκησης στο σύνταγμα όμως έχουν κάθε λόγο να ευγνωμωνούν εσάς κ. Συρίγο, την κυβέρνησή σας και την ΕΕ. Γιατί αυτός που σπρώχνει τους πρόσφυγες στους διακινητές είναι η κυβέρνηση και η ΕΕ που αρνούνται τη δυνατότητα μόνιμης και νόμιμης εγκατάστασης σε άλλη χώρα της ΕΕ εκτός της χώρας πρώτης εισόδου, παρέχοντας άσυλο που περιορίζει τη μετακίνηση σε άλλες χώρες σε 3 μήνες και υποχρεώνει σε επιστροφή στην Ελλάδα προ της λήξης του τριμήνου. Κι αυτό, όταν είναι τοις πάσει γνωστό πως οι περισσότεροι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν τελικά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ρίσκο της πιθανής επιστροφής από την ΕΕ στην πρώτη χώρα εισόδου και η παρανομία μετά τη λήξη του 3/μήνου είναι που οδηγεί τελικά πολλούς πρόσφυγες να επιλέγουν να ταξιδέψουν παράνομα από την Ελλάδα στην χώρα προορισμού τους για να μπορούν να αιτηθούν νόμιμα άσυλο και διαμονή εκεί. Αυτά τα ξέρει πολύ καλά ο κ. Συρίγος αλλά προτιμά να στέλνει τη μπάλα στην εξέδρα αντί να πει τι θα γίνει με τη στέγαση των ανθρώπων, πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία αιτημάτων ασύλου και αν θα δεχθεί τα νέα αιτήματα για άσυλο που καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο στο Σύνταγμα.
Ως Συνέλευση Αλληλεγγύης δηλώνουμε ότι θα παραμείνουμε στο πλευρό των Σύρων προσφύγων και διεκδικούμε να υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις από των πλευρά των αρχών: δήμο, περιφέρεια και κυβέρνηση. Καλούμε επίσης τους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής να συνδράμουν και αυτοί, διαθέτοντας χώρους φιλοξενίας για τους πρόσφυγες.
Προκειμένου να εκτιμήσουμε την κατάσταση με τη διεκδίκηση των προσφύγων στο Σύνταγμα όπως διαμορφώνεται με τα νέα δεδομένα, καλούμε σε συνέλευση αλληλεγγύης, αύριο Δευτέρα στις 8 μμ στο Στέκι Μεταναστών, στην οδό Τσαμαδού 15. Καλούμε επίσης σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της αποψινής νύχτας όπου χρειάζεται παρουσία κόσμου της αλληλεγγύης, καθώς οι απειλές για αστυνομική σκούπα στο Σύνταγμα πληθαίνουν.


Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Σύρους Πρόσφυγες

Δεν υπάρχουν σχόλια: