20/1/09

Mε βιτριόλι και σφαίρες στο ψαχνό τον πόλεμο τον ζούμε κάθε μέρα εδώ

Tην Δευτέρα στις 22/12/08 η συνδικαλίστρια της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού Κωσταντίνα Κούνεβα επιστέφοντας από την δουλειά της δέχτηκε Δολοφονική Επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι την περιέλουσαν με βιτριόλι και την ανάγκασαν να το καταπιεί, έξω από το σπίτι της στα Άνω Πετράλωνα. Η Κωνσταντίνα μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού σε κρίσιμη κατάσταση με σοβαρά προβλήματα στην όραση, το αναπνευστικό, σε άλλα ζωτικά όργανα και στο πρόσωπο. Οι συνάδελφοί της καταγγέλλουν ότι η επίθεση προέρχεται από κύκλους της εργοδοσίας, η οποία τρομοκρατούσε όλες τις εργαζόμενες, και ειδικότερα την Κούνεβα, λόγω της έντονης συνδικαλιστικής της δραστηριότητας και της βουλγαρικής καταγωγής της.
Όπως αναφέρει το σωματείο, η Κωνσταντίνα είναι μία από τις εκατοντάδες μετανάστριες εργάτριες που εργάζεται χρόνια σαν καθαρίστρια σε καθεστώς υπενοικίασης. Μια εβδομάδα πριν την επίθεση που δέχτηκε, είχε έρθει σε κόντρα με την εργοδοσία «ΟΙΚΟΜΕΤ» διεκδικώντας ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων γι’ αυτήν και τις συναδέλφισσές της καταγγέλλοντας τις παρανομίες στη μισθοδοσία. Έχει προηγηθεί η εκδικητική απόλυση της μητέρας της από την ίδια εταιρεία και δυσμενής μετάθεση της ίδιας στο Μαρούσι. Πράγματα καθόλου άγνωστα στο χώρο των εταιρειών καθαριότητας και υπενοικίασης εργαζομένων.
Η εργολαβική εταιρία στην οποία δούλευε η 44χρονη καθαρίστρια έχει δύο μεγάλους κρατικούς πελάτες, τον ΗΣΑΠ και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΒΟ).Οι καταγγελίες του σωματείου προς τις κρατικές αυτές εταιρίες για τη βαριά εκμετάλλευση των εργαζομένων και την καταπάτηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων έπεφταν στο κενό. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του Σωματείου, η τρομοκρατία της επιχείρησης ήταν συνεχής. Όποια γυναίκα τολμούσε να ζητήσει το σεβασμό των δικαιωμάτων της απολυόταν. Το σωματείο έκανε διαρκείς παραστάσεις στην επιθεώρηση εργασίας, το υπουργείο Εργασίας αλλά και τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση. Συνηθισμένη στάση των εργατοπατέρων, αφού ποτέ δεν ξεφεύγουν από την ασφάλεια των συμφερόντων τους διότι κάτι τέτοιο θα απειλούσε την σιγουριά τους. Επιλέγουν να αυτοπροσδιορίζονται ως ‘‘εκπρόσωποι των συμφερόντων των εργατών’’ ενώ λειτουργούν με όρους καιροσκοπικούς και δουλικούς, ώστε να μην θιγούν οι δικές τους εργασιακές σχέσεις Έτσι, κανείς αρμόδιος φορέας δεν προσπάθησε να ελέγξει την εταιρεία. Ενώ, η αντιπρόεδρος του Σωματείου Β. Τσούνη, κάνει λόγο για επανειλημμένες τηλεφωνικές απειλές και στην ίδια αλλά και σε άλλες συναδέλφους της. Οι καθυστερημένες συμβάσεις, η υποχρέωση των εργαζομένων να υπογράφουν κατά την πρόσληψη και τα χαρτιά της οικειοθελούς αποχώρησης τους, τα κλεμμένα μεροκάματα, οι κλεμμένες υπερωρίες, η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτά που υπογράφουν οι εργαζόμενοι και σ’ αυτά που πραγματικά παίρνουν, η επιλογή σχεδόν αποκλειστικά μεταναστριών και μεταναστών με πράσινη κάρτα ώστε να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, η μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ, πάντα με την κάλυψη του δημοσίου και των μιζαδόρων στελεχών του, που γνωρίζουν, υποθάλπουν και ενισχύουν τις μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας, συνθέτουν τον κανόνα στους εργολάβους καθαριότητας. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν 6 ώρες και πληρώνονται για 4,5 (μισθός και ένσημα) για να μην ξεπερνούν τις 30 ώρες ώστε να γλιτώνει το αφεντικό την ένταξή τους στα βαρέα. Τρομοκρατούνται, μετατίθενται δυσμενώς, απολύονται και εκβιάζονται με οικειοθελή αποχώρηση (εργαζόμενη απειλήθηκε από την εργοδοσία, κρατούμενη για 4 ώρες σε χώρο της εταιρείας μέχρι να υπογράψει την παραίτησή της). Το αφεντικό στήνει εργοδοτικό σωματείο για να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους ενώ απολύει και προσλαμβάνει κατά βούληση μη αφήνοντας κανένα περιθώριο εργασιακής επικοινωνίας και συλλογικής δράσης.

Αυτή η θρασύδειλη πράξη είναι μια σειρά καταστάσεων και αυτό το φριχτό γεγονός δεν είναι ξεκαθάρισμα ‘‘προσωπικών λογαριασμών’’. Τέτοιες μαφιόζικες επιθέσεις είναι σε ακραία μορφή μια προσπάθεια καταστολής που στοχεύει σε όλους όσους συμμετέχουν ενεργά σε κινητοποιήσεις. Όσο όμως η εξουσία θα προσπαθεί να εξασφαλίσει την ανικανότητα των ‘‘δούλων’’ της, με δολοφονικές επιθέσεις, με διώξεις, με προφυλακίσεις και με απελάσεις των εξεγερμένων του Δεκέμβρη για να μπορέσει να βασιλεύσει, εμείς θα είμαστε απέναντι της.
Είναι φανερό ότι η εξουσία ευδοκιμεί στην κατάσταση σιωπής μιας κοινωνίας που βουλιάζει στην παραίτηση και επιτίθεται σε όσους διαμαρτύρονται όπως πολύ χαρακτηριστικά δείχνουν τα γεγονότα του Δεκέμβρη και η στάση του κράτους με το να συλλάβει παραπάνω από 200 εξεγερμένους, μαρτυρώντας τον φόβο του. Η Κωνσταντίνα ήρθε σε αντιπαράθεση με την εργοδοσία, φώναζε ανοιχτά παρά αυτό το γενικό κλίμα φόβου και της περιθωριοποίησης που τόσο καλά και συστηματικά διατηρείται από τις άρχουσες ελίτ. Η συνήθεια του να ζεις την αδικία, η αποδοχή της εκμετάλλευσης, ο εργασιακός μεσαίωνας, το σύγχρονο δουλεμπόριο που το βαφτίζουν «ενοικίαση εργαζομένων» αποτελούν το άθλιο καθεστώς της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Με όλα αυτά πάλευε η Κωνσταντίνα. Και για αυτό προσπάθησαν να την εξαφανίσουν. Τίποτα όμως δεν τελείωσε και τίποτα δεν θα τελειώσει γιατί η κοινωνική ελευθερία είναι αδιαίρετη και ανήκει σε όλους μας.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ 22 ΓΕΝΑΡΗ, 6.00 Μ.Μ. ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ: Προσυγκέντρωση στις 17:30 στο μετρό Δάφνης.
ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΓΕΝΑΡΗ, 12.00 Μ.Μ. ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ ΠΕΙΡΑΙΑ:

Η Κωνσταντίνα είναι μία από εμάς. Ο αγώνας της για αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη είναι και δικός μας αγώνας.

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ
ΗΣΑΠ-ΟΙΚΟΜΕΤ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ

Για οικονομικη ενισχυση στην Κωνσταντινα,: 5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς DECHEVA ELENA KUΝEVA KOSTADINKA NIKOLOVA

Ανοιχτήλαϊκήσυνέλευση
από το Απελευθερωμένο δημαρχείο Αγίο Δημητρίου
katadimadim@blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: