15/12/09

κείμενο για την κρατική καταστολή των τελευταίων ημερών

.

ΟΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΦΙΛΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΤΑΕΤΙΑ

.

Δεκέμβρης ’09... και τα ΜΜΕ άρχισαν να μιλούν για μια επέτειο ενός τραγικού μεν, μεμονωμένου δε περιστατικού. Έλα όμως που 814 άνθρωποι από αυτούς που θέλησαν να παραβρεθούν στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος ή στις διαδηλώσεις αυτές τις μέρες κατέληξαν προληπτικά προσαχθέντες στη ΓΑΔΑ. Εκεί που πέρσι μύρισε μπαρούτι, φέτος βρωμάει χούντα. Την ίδια ώρα στο Κερατσίνι γινόταν αστυνομική εισβολή και σύλληψη 22 ατόμων στο «Ρεσάλτο». Όσοι βρίσκονται στο δρόμο, ξέρουν πως το κράτος επιτίθεται ασταμάτητα και τα ΜΜΕ προβάλουν τις επιθέσεις αυτές ανάλογα με την ένταση της περιόδου. Έτσι λοιπόν ένας ανοιχτός κοινωνικός χώρος, παρόμοιος με το ελευθεριακό στέκι «Πικροδάφνη» της περιοχής μας, παρουσιάστηκε σαν γιάφκα με ευρήματα τύπου άδεια μπουκάλια (μάλλον ζούμε σε εποχές απαγόρευσης κατανάλωσης αλκοόλ και συνεύρεσης και δεν το είχαμε αντιληφθεί), εύφλεκτες ύλες (πετρέλαιο σόμπας), αντιασφυξιογόνες μάσκες (όποιος έχει εισπνεύσει δακρυγόνο μπορεί να καταλάβει σε τι χρησιμεύουν), βαριοπούλες (τιμημένη εργατιά..) κλπ. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας καταλήφθηκε το δημαρχείο Κερατσινίου, όπου επίσης εισέβαλαν τα ΜΑΤ συλλαμβάνοντας 41 άτομα και αποκλείοντας την είσοδο στους πολίτες που διαμαρτύρονταν, ανάμεσα τους ο δήμαρχος και άλλα μέλη του Δ.Σ.

.

Τελευταία διάφορες «διαβολικές» συμπτώσεις προκαλούν τρομακτικούς συνειρμούς, σχετικά με τις μέρες που ζούμε... Μετά την προσαγωγή του εκφωνητή του πολυτεχνείου ’73 πριν λίγο καιρό στην πλατεία Εξαρχείων, σειρά είχε μια ακόμη αγωνίστρια με αντιδικτατορική δράση.΄Ηταν 6/12 και πάλι... και η διαδήλωση χτυπήθηκε με πρωτοφανή τρόπο από ένστολους καμικάζι. Η 55χρονη συνδικαλίστρια και ακόμη ένας διαδηλωτής τραυματίστηκαν σοβαρά από τις μοτοσυκλέτες της αστυνομίας, ενώ όσοι έσπευσαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες αντιμετωπίστηκαν με κλόμπ. Ο πρύτανης απ’ την άλλη, ο οποίος φαίνεται σοκαρισμένος αλλά καθόλου χτυπημένος στις φωτογραφίες κατά την έξοδο του από την πρυτανεία, υπερπροβλήθηκε από τα ΜΜΕ σε σύγκριση με τα παραπάνω γεγονότα και προσφέρθηκε οικειοθελώς να γίνει το άλλοθι -που έτσι και αλλιώς θα βρισκόταν- για την καταπάτηση του ασύλου από τους μπάτσους. Με τον ίδιο τρόπο, δεν προβλήθηκαν καθόλου ούτε οι γελοιότητες και οι σκευωρίες της αστυνομίας: στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη ένας άνθρωπος την ώρα που φορώντας τις πυτζάμες του είχε βγει να πετάξει τα σκουπίδια και μάλιστα του φόρτωσαν κι ένα σακίδιο στο οποίο οι μπάτσοι είχαν προσθέσει μια μολότωφ.

.

Μπροστά σε όλα αυτά, τα ΜΜΕ άρχισαν να μιλούν για επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. «αφού δεν έγιναν οι περσινές καταστροφές», αποκλείοντας την περίπτωση οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι να μην είχαν φέτος τέτοιες διαθέσεις. Μα βέβαια, το ξέρουμε το παραμύθι, οι «μανιακοί κουκουλοφόροι» θέλουν μόνο να καταστρέφουν, άρα όταν αυτό δεν γίνεται η αστυνομία τα’ χει καταφέρει. Σίγουρα πάντως και την περίοδο Παπαδόπουλου, που κι αυτή «Ελληνική Δημοκρατία» ονομαζόταν, η νομιμότητα κυριαρχούσε σε σχέση με άλλες περιόδους, αν αυτό είναι τελικά το ζητούμενο. Όμως μετά τα περσινά γεγονότα, η νομιμότητα βασιλεύει χωρίς να κυβερνά, αφού οι φλόγες της εξέγερσης έχουν καταφέρει να βάλουν φωτιά στον ατομικισμό και την αποξένωση μέσα μας, μέσα σε όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται όχι επετειακά αλλά 365 μέρες το χρόνο. Προσπαθώντας να μας αποκλείσουν λοιπόν από το κέντρο της πόλης για δυο-τρεις μέρες, ας μη νομίζουν ότι έκαναν και τίποτα σπουδαίο.

.

Καθώς το καπιταλιστικό κράτος είναι αναγκασμένο να αντιμετωπίσει την κρίση με αυξανόμενη υποτίμηση του άμεσου και έμμεσου μισθού, με απολύσεις και εντεινόμενη επισφάλεια για τους νέους, επιτείνει –θέλει δε θέλει- την κρίση νομιμοποίησης όχι μόνο των θεσμών του αλλά και των εκμεταλλευτικών και εξουσιαστικών σχέσεων εν γένει, ελπίζοντας ότι έτσι θα καλλιεργήσει το φόβο, την παθητικότητα και το μίζερο ατομικισμό. Δεν είναι το φάντασμα του Δεκέμβρη μόνο ως παρελθόν που το φοβίζει αλλά και η ενδεχόμενη μελλοντική του επανεμφάνιση. Γι’ αυτό εν καιρώ ΠΑ«ΣΟ»Κ, το «Υπουργείο Δημόσιας Τάξης» μετονομάζεται -για επικοινωνιακούς λόγους- σε «Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» και ο Μ. Χρυσοχοϊδης αναλαμβάνει τα σκήπτρα. Η νέα «σοσιαλδημοκρατική» κυβέρνηση συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη: βασανιστήρια μέχρι θανάτου σε μετανάστη στο Α.Τ. Νίκαιας, του οποίου η αθωότητα αποδείχτηκε δύο μέρες πριν υποκύψει στα τραύματα του, ένταση της τρομοπαράστασης που η ΝΔ είχε στήσει, στοχοποιώντας και φυλακίζοντας εικοσάχρονους με σαθρά ή και ανύπαρκτα στοιχεία. Τα ΜΑΤ κάνουν πραγματικότητα την «Πράσινη ανάπτυξη» στην περιοχή των Εξαρχείων, πραγματοποιώντας εξευτελιστικές προσαγωγές και φυσικά φακέλωμα εκατοντάδων διαδηλωτών στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Επανισχυροποίηση του δόγματος της μηδενικής ανοχής, με βαρύτατες ποινές για όσους διαπράττουν «αδικήματα» με χρήση κουκούλας, επαναφορά του αδικήματος της Περιύβρισης Αρχής (παλιά διάταξη της δικτατορίας του Μεταξά), εφαρμογή μεγαλύτερης αστυνόμευσης με νέα σώματα ένστολων (Πολυδωρικά μέτρα που τα συνεχίζει το ΠΑ«ΣΟ»Κ), επιχειρήσεις-σκούπα στο κέντρο εναντίον μεταναστών και τοξικομανών, απειλή καταστολής των καταλήψεων δημόσιων κτιρίων που είτε υπάρχουν εδώ και χρόνια είτε προέκυψαν μέσα από το Δεκέμβρη, απειλή κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.

.

Τη στιγμή που ενορχηστρώνεται ένας «ηθικός πανικός» εναντίον κάθε μορφής «παραβατικότητας», τίποτα δεν μπορεί να κρύψει ότι ο πανικός έχει καταλάβει εδώ και ένα χρόνο πρωτίστως το στρατόπεδο των κρατούντων. Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας εξέγερσης -αυτή τη φορά από όλους αυτούς που είχαν μείνει προηγουμένως απ’ έξω και αρχίζουν σιγά-σιγά να συνειδητοποιούν ότι αν υπάρχει κάτι που πρέπει να φοβούνται αυτό δεν είναι η βία των εξεγερμένων αλλά η βία του κεφαλαίου και του κράτους του πάνω τους- οι νέες κατασταλτικές εκστρατείες μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Η συκοφάντηση των εξεγερμένων, ο θεαματικός διαχωρισμός τους σε «έλληνες ειρηνικούς διαδηλωτές» από τη μια και «κουκουλοφόρους» και «αλλοδαπούς πλιατσικολόγους» από την άλλη, καθώς και η κλιμάκωση των πογκρόμ εναντίον των μεταναστών τους μήνες που ακολούθησαν ανέλαβαν να «αποκαταστήσουν» την διασαλευθείσα τάξη.

.

Την τάξη στην οποία επιτέθηκαν την Δευτέρα 7/12 οι μαθητές, φέρνοντας για μια ακόμη φορά το κοινωνικό σύνολο αντιμέτωπο με τον εαυτό του. Εκθέτοντας και πάλι την απραξία των γονιών τους. Κραυγάζοντας την αντίθεσή τους στον κόσμο που τους περιβάλλει. Αλλά όπως τις περισσότερες ώρες της μέρας έτσι και εκεί, οι γονείς τους δεν ήταν δίπλα τους. Απορροφημένοι στο κυνήγι της επιβίωσης και πατροναρισμένοι απ’ τον ξεπουλημένο συνδικαλισμό, έχουν παραιτηθεί από οποιαδήποτε διεκδίκηση και έχουν αφήσει τα παιδιά τους να βγάλουν το φίδι απ’ την τρύπα. Δεκάδες συλλήψεις και κακοποιήσεις μαθητών από τα ένστολα γουρούνια του κράτους που περιέφεραν τις σχολικές τσάντες σαν λάφυρα.

.

Ένας χρόνος λοιπόν, από όλα εκείνα τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη, που έκαναν κάποιες εκατοντάδες ανθρώπων να συζητάνε πραγματικά πολιτικά, να δρουν αυτοοργανωμένα και να δημιουργούν μια κοινότητα αγώνα για σχεδόν μία εβδομάδα στο κατειλημμένο δημαρχείο. Πολλοί ήταν αυτοί που δήλωναν έτοιμοι να μη γυρίσουν ξανά στην κανονικότητα και τόνιζαν τη σημασία συνέχισης των λαϊκών συνελεύσεων και ενασχόλησης με όλα τα ζητήματα του δήμου και όχι μόνο. Λίγοι ήταν συνεπείς με τα λόγια τους. Λίγοι, αλλά αρκετοί και αποφασισμένοι. Και συνεχίζουν.

.

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι κρατούντες: στον ταξικό πόλεμο εναντίον μας, το χαρτί της δαιμονοποίησης των πλεοναζόντων ή υποτιμημένων ντόπιων και μεταναστών προλετάριων και της ποινικής διαχείρισης της κοινωνικής ανασφάλειας δεν έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

.

Θα συμβάλλουμε όσο μπορούμε σ’ αυτήν την αποτυχία συνεχίζοντας τους ταξικούς αγώνες μέσα στους εργασιακούς χώρους, τις καταλήψεις, τις συνελεύσεις γειτονιών, τους ελεύθερους δημόσιους χώρους· συνεχίζοντας όλα τα ανταγωνιστικά εγχειρήματα μετά το Δεκέμβρη. Η εξουσία είναι ίδια είτε φοράει πράσινα είτε μπλε.

.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΑ

.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

katadimadim.blogspot.com

.

το παραπάνω κείμενο μοιράστηκε σε πρώτη φάση γύρω από το σταθμό του μετρό της Δάφνης το Σάββατο12 Δεκέμβρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: