19/9/12

Επόμενη συνέλευση, Τετάρτη 19/9, 19:00 , πλατεία Βελουχιώτη

Την Τετάρτη 19/7 στις 19:00 έχουμε την καθιερωμένη συνέλευσή μας στην πλατεία Βελουχιώτη (χάρτης).

Ακολουθεί κείμενο που καταλήξαμε την προηγούμενη εβδομάδα και μοιράζουμε στις γειτονιές μας.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΣΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Ποιοί είμαστε: Η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Μπραχαμίου αποτελεί μία προσπάθεια συνεύρεσης ανθρώπων από τις γειτονιές του Αγίου Δημητρίου, ανταλλαγής και συνδιαμόρφωσης απόψεων και κουβέντας, ανάληψης πρωτοβουλιών και πραγματοποίησης δράσεων. Λειτουργούμε εδώ και πάνω από 3 χρόνια, από το Δεκέμβριο του 2008. Επιδιώκουμε να βρισκόμαστε μαζί με άλλους γείτονές μας σε τακτική βάση και να αποφασίζουμε για κάθε θέμα που μας αφορά. Να εφαρμόσουμε διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας στη γειτονιά μας. Λειτουργούμε έχοντας ως αρχές την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, την νηφάλια ανταλλαγή απόψεων, τη γνωριμία και το σεβασμό των διαφορών μας, τη δράση πάνω σε θέματα που συμφωνούμε, την ισότιμη συμμετοχή σε όσα λέμε και κάνουμε, το να μην έχουμε αρχηγούς και να μην δεχόμαστε ότι για τις ζωές μας χρειαζόμαστε ειδικούς για τις αποφάσεις, το να αναλαμβάνουμε το βάρος υλοποίησης αυτών των αποφάσεων. Στη συνέλευσή μας θέλουμε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι νιώθουν ότι καταπιέζονται από τις αποφάσεις των από τα πάνω (του αφεντικού στη δουλειά, του δημάρχου στη γειτονιά, του υπουργού και των κομμάτων στις ζωές μας), χωρίς διαχωρισμούς λόγω φύλου, φυλής ή προσωπικών επιλογών.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ


Δομές αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας
Εδώ και τουλάχιστον 3-4 χρόνια δεχόμαστε μία ανελέητη επίθεση, που έχει ως αποτέλεσμα συγγενείς, φίλοι μας, εμείς οι ίδιοι να χάνουμε τη δουλειά μας ή να αδυνατούμε να τα φέρουμε βόλτα ως ελαστικά- ή αυτο-απασχολούμενοι, οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι να αυξάνονται, να χρειάζεται να πληρώνουμε 100αδες ευρώ για φάρμακα και εξετάσεις σε δημόσια νοσοκομεία, οι συντάξεις και οι μισθοί να μειώνονται συνεχώς, οι άστεγοι δίπλα μας να αυξάνονται, τα σχολεία να αδυνατούν να πληρώσουν για θέρμανση και καθαρίστριες, δημοτικά ωδεία και παιδικοί σταθμοί να μειώνουν τις παροχές, για να αναφέρουμε μόνο λίγα από όσα συμβαίνουν στις ζωές μας. Απέναντι σε όλα αυτά εμείς επιλέγουμε 2 αντιδράσεις: Από τη μία να αντισταθούμε και να επαναδιεκδικήσουμε όλα όσα δικαιούμαστε (άλλωστε εμείς είμαστε που τόσα χρόνια με τη δουλειά μας, τους φόρους και τις εισφορές μας επιτρέψαμε να χτιστούν όλα αυτά) και από την άλλη να διερευνήσουμε τρόπους ώστε πρακτικά και άμεσα να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες μας από κοινού, μέσα από δομές αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Για το αμέσως επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε να λειτουργήσουμε 2 τέτοιες υποδομές.
κοινωνικό φαρμακείο: πλέον για τους περισσότερους από εμάς απαιτείται η πληρωμή των φαρμάκων από την τσέπη μας. Για όσους όμως είναι ανασφάλιστοι ή με μικρά εισοδήματα, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ΔΕΝ μπορούμε να έχουμε τα αναγκαία φάρμακα. Επιδιώκουμε να στήσουμε, σε συνεργασία με άλλες γειτονιές, κοινωνικά φαρμακεία, μέσω των οποίων θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίζουμε την πρόσβαση σε αυτά για όλους μας. Παράλληλα θα μας απασχολήσει γενικά το ζήτημα της υγείας και της πρόσβασης μας σε νοσοκομεία και άλλες προνοιακές δομές και πώς μπορούμε να στηρίξουμε δίκτυα κοινωνικών ιατρείων.
προμηθευτικό συνεταιρισμό: επιλέγουμε να προμηθευόμαστε τα τρόφιμά μας κατευθείαν από παραγωγούς, αποφεύγοντας μεσάζοντες και εμπόρους. Προσπαθούμε να κτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών, μακριά από τις εφήμερες αποτιμήσεις των νόμων της αγοράς. Μας απασχολεί το τί παράγουμε συνολικά ως εργαζόμενοι, τί είναι αναγκαίο και τί όχι, ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας στην παραγωγή, ποια η επίδραση των δραστηριοτήτων μας στο περιβάλλον, ποια η σχέση υπαίθρου με πόλη. Διερευνώντας επίσης τις δυνατότητες για ανταλλαγή υπηρεσιών μεταξύ μας και για αυτοπαραγωγή ορισμένων αγαθών.
Για όλα αυτά σας καλούμε στις συνελεύσεις μας για να τα συζητήσουμε και να τις συνδιαμορφώσουμε. Φυσικά θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε και με όλες τις υπόλοιπες θεματικές που έχουμε ή θα επιλέξουμε (ενδεικτικά αναφέρουμε χαράτσια ΔΕΗ, ενεχυροδανειστήρια, στήριξη αγώνα εργαζομένων στο φροντιστήριο “ένεκα παιδείας”, πάρκο Ασυρμάτου, κ.α).


Τις ΤΕΤΑΡΤΕΣ του Σεπτέμβρη
Συνέλευση 19:00, στην πλατεία Βελουχιώτη
Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Μπραχαμίου http://katadimadim.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: