29/12/12

Κυριακή 30/12: δράσεις ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας - Δεν αγοράζουμε, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζομένους

Την Κυριακή 30/12 συμμετέχουμε στις δράσεις ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Για εμάς, τους εργαζομένους και ανέργους, που συσπειρωνόμαστε γύρω από τη συνέλευση κατοίκων Μπραχαμίου, είναι φανερό ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην βήμα βήμα κατάργηση κάθε εργατικής κατάκτησης. Άλλωστε η αυξανόμενη αδυναμία μας να αγοράσουμε ΔΕΝ είναι αποτέλεσμα της έλλειψης χρόνου για ψώνια αλλά της διαρκής μείωσης μισθών και παροχών. Όπως το πρόβλημα της μείωσης τζίρου των μικρομεσαίων μαγαζιών δεν είναι οι πάγκοι που στήνουν οι μικροπωλητές, αλλά η συνεχής επέκταση των πολύ μεγάλων εμπορικών κέντρων και η διογκούμενη ανεργία. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των συναδέλφων μας στο χώρο του εμπορίου και θα συμμετάσχουμε στις προγραμματιζόμενες κινητοποιήσεις, διότι πιστεύουμε ότι κοινοί πρέπει να είναι όλοι οι αγώνες απέναντι στην επικράτηση της αγοράς και των αφεντικών στις ζωές μας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής:

ΣΤΙΣ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΑΝΕΡΓΩΝ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ, ΑΝΕΡΓΟ, ΝΕΟ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ.
Η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο. Γυρνάει 700.000 εργαζόμενους στο εμπόριο 103 χρόνια πίσω στο 1909, τότε που τα μαγαζιά δούλευαν και τις Κυριακές. Ο στόχος τους είναι διπλός, από τη μια να τσακίσουν ότι έχει απομείνει από τις εργατικές κατακτήσεις και από την άλλη να ξαναμοιράσουν την αγορά σε περίοδο που οι τζίροι πέφτουν συνεχώς προς όφελος των μεγάλων εμπορικών ομίλων και των πολυεθνικών.
Θέλουν η «θεά αγορά» να αποφασίζει για τα πάντα, θέλουν να μας κάνουν δούλους της ακόμα και οι ζωές μας οι ίδιες να προσαρμοστούν σε αυτήν.
Με απίστευτο θράσος σε μια εποχή που η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου παλεύει να επιβιώσει βγαίνουν και μας λένε ότι ο κόσμος θέλει περισσότερες μέρες και ώρες τα μαγαζιά ανοιχτά για να μπορεί  να ψωνίζει. Εμείς λέμε ότι ούτε στις «εποχές της αφθονίας» ούτε, πολύ περισσότερο, στη σημερινή εποχή χρειάζεται τα καταστήματα να λειτουργούν περισσότερες ώρες και μέρες. Οι ώρες που λειτουργούν τα μαγαζιά είναι υπεραρκετές για να ψωνίσει όποιος θέλει. Αυτό που επιδιώκουν είναι να δημιουργήσουν συνειδήσεις καταναλωτών, καταναλωτών εμπορευμάτων, πολιτικής, διασκέδασης κ.λπ. Για να μπορούν όλοι αυτοί οι από πάνω να συνεχίσουν να θησαυρίζουν από τη δουλειά μας και να αναπαράγουν την εξουσία τους από την ανοχή μας.
Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς και σας λέμε ότι οι χώροι του εμπορίου όπου εργαζόμαστε ήταν πάντα το «θερμοκήπιο» των νέων εργασιακών σχέσεων. Από εδώ ξεκίνησε το ωρομίσθιο, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα σπαστά ωράρια, και σαν γάγγραινα απλώνονταν και στους άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς. Ας μην έχει κανείς αυταπάτες ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι μια υπόθεση στενά του εμπορίου. Σύντομα πολλοί και πολλές από εσάς θα βρεθείτε να αντιμετωπίζετε το ίδιο ζήτημα. Η διάχυση του 40ωρου σε 6 μέρες που ψηφίστηκε στο τελευταίο μνημόνιο, οι απαιτήσεις της τρόικας και των εργοδοτών που κρύβονται από πίσω τους για 6 μέρες δουλειάς, δείχνουν ότι αυτή θα είναι η κατεύθυνση για όλους.
Όλοι ξέρετε επίσης καλά πόσο δύσκολο είναι να απεργείς στον ιδιωτικό τομέα. Η πανελλαδική απεργία στο εμπόριο που έχει κηρυχτεί για τις 30 Δεκέμβρη είναι μια δύσκολη υπόθεση για όλα τα σωματεία του εμπορίου και όλους τους εργαζομένους. Όμως δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ.
Στις 30/12 κατεβαίνουμε όλοι και όλες στο κέντρο,
όχι σαν καταναλωτές, όχι σαν πελάτες, αλλά σαν εργάτες που αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα μας, τις ανάγκες μας, την ζωή μας.
Εσύ στις 30 Δεκεμβρίου τι θα κάνεις;
απεργιακή διαδήλωση: Κυρ.30/12,10.30π.μ. στην αρχή της Ερμού (Σύνταγμα) >> θα ακολουθήσει απεργιακό γλέντι και ανταλλακτικό παζάρι βιβλίου που θα γίνει σε μέρος που έχει νεκρώσει η αγορά και θα το ζωντανέψουμε όλοι εμείς που εκείνη τη μέρα θα είμαστε στο δρόμο αγωνιζόμενοι για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. (Οπότε, ας φέρουμε κι ένα βιβλίο μαζί μας.)
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής
   Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα // τηλ: 210 3820537 sylyp_vivliou@yahoo.gr // http://bookworker.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: