3/5/14

[Κυριακή 4 Μαΐου]: Ούτε καταναλωτές, ούτε εργαζόμενοι

Συνεχίζουμε τις δράσεις μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Επόμενο ραντεβού είναι αύριο Κυριακή 4 Μαΐου. Στα πλαίσια του συντονισμού που υπάρχει μεταξύ σωματείων βάσεις, εργατικών ομάδων, συλλογικοτήτων γειτονιάς και πολιτικών ομάδων, θα γίνουν παρεμβάσεις και αποκλεισμοί τόσο σε περιφερειακές αγορές όσο και στο κέντρο της Αθήνας. Σχετική ανακοίνωση του συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και στα απελευθερωμένα ωράρια μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεν αγωνιζόμαστε απλώς ως αλληλέγυοι. Αγωνιζόμαστε για εμάς τους ίδιους, ως εργαζόμενοι που είμαστε και εμείς. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι απλώς ένα ακόμα επεισόδιο στην επίθεση που δεχόμαστε, ειδικά την εποχή των μνημονίων. Ένα ακόμα βήμα στην πλήρη κατάργηση κάθε κεκτημένου στους χώρους εργασίας, είτε αυτά αφορούν τις εργασιακές συνθήκες, την ασφάλιση, τους μισθούς, τα ωράρια, την ίδια τη δυνατότητά μας να δρούμε συλλογικά. Αγωνιζόμαστε για εμάς τους ίδιους, ως κομμάτι της κοινωνίας των από τα κάτω. Ενάντια στην πλήρη κυριάρχηση της οικονομίας της αγοράς σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι ένα ακόμα βήμα των αφεντικών στην προσπάθειά τους να ορίζουν το πώς ζούμε. Οι ίδιες επιδιώξεις για μεγιστοποίηση των κερδών τους είναι και πίσω από την προσπάθεια για αλλαγή των σχολικών αργιών και καθιέρωση της "λευκής εβδομάδας". Είτε λέγονται ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων, είτε ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, είτε οτιδήποτε άλλο, κοινή είναι η επιδίωξή τους να ορίζουν τις ζωές μας και τις κοινωνικές μας συνήθειες με μοναδικό γνώμονα τα κέρδη τους.

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε. Πρέπει σε κάθε γειτονιά, παράλληλα με τα σωματεία στους χώρους εργασίας, να συσπειρωθούμε και συλλογικά να οργανώσουμε την αντίστασή μας και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Καλούμε κάθε εργαζόμενο, άνεργο και κάτοικο της περιοχής να συμμετάσχει σε αντίστοιχες προσπάθειες, τόσο από τη συνέλευσή μας όσο και αλλού.

Ενόψει των δράσεων της Κυριακής, την Παρασκευή έγινε αφισοκόλληση και μοίρασμα κειμένου της συνέλευσής μας στην Αγίου Δημητρίου. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράζαμε.


ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΟΥΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Το πολιτικό σύστημα βρήκε έναν ακόμα τρόπο για να φέρει μια ώρα αρχύτερα την ανάπτυξη στην χώρα. Βέβαια έχει γίνει ξεκάθαρο από τις πολιτικές του επιλογές ότι με τον όρο ανάπτυξη εννοεί την ανάπτυξη του καπιταλιστικού συστήματος και του κεφαλαίου -ντόπιου και ξένου- και την εξαθλίωση όλων των υπολοίπων. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ένα ακόμα μέτρο που στοχεύει στη δημιουργία ενός μοντέλου ανθρώπου-μηχανής, πιστού στο δόγμα «δούλευε-κατανάλωνε» πρότυπα που υιοθετούν όλες οι καπιταλιστικές χώρες. Ορδές κόσμου να κατακλείει μεγάλα καταστήματα και αλυσίδες -χωρίς όμως να αγοράζει γιατί και οι ίδιοι είναι εργαζόμενοι που το κάθε μέτρο ή το κάθε αφεντικό τους έχει ξεζουμίσει-, και εργαζόμενοι να δουλεύουν ατελείωτες ώρες με μισθούς πείνας. Με αυτά τα μέτρα δεν έχουν άλλο στόχο από το να προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν με το να δημιουργούν ψεύτικες ανάγκες και επιθυμίες και έτσι να νιώθουμε ακόμα πιο μίζεροι και δυστυχισμένοι, αφού δεν μπορούμε να τις καλύψουμε, και ακόμα πιο αδύναμοι να αγωνιστούμε. Αποτέλεσμα; Να αποκοβόμαστε κοινωνικά και να χειραγωγούμαστε ευκολότερα.
Τα περί αύξησης θέσεων εργασίας δεν είναι τίποτα άλλο από ψέματα αφού κανένας εργοδότης δεν θα προβεί σε νέες προσλήψεις και τα επιπλέον ωράρια θα κληθούν να τα καλύψουν οι ήδη κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι.
Τα καταστήματα των γειτονιών βάλλονται και αυτά γιατί έρχονται να αντιμετωπίσουν τους μεγα- λοεπιχειρηματίες και τις αλυσίδες καταστημάτων. Καμία μικρή επιχείρηση δεν μπορεί να προσφέρει στο αγοραστικό κοινό τα όσα τάζουν οι αλυσίδες. Αποδυναμώνονται τα μαγαζιά των γειτονιών γιατί όπως είναι διαπιστωμένο ο κόσμος τις Κυριακές προτιμάει να κινηθεί στις αγορές του κέντρου και στους γυάλινους ναούς της κατανάλωσης, βλέπε mall.
Και εσύ ανυποψίαστε «καταναλωτή» είτε είσαι άνεργος ή εργαζόμενος, νέος ή μεγαλύτερος πριν ξεκινήσεις την κυριακάτικη σου βόλτα με μια «βόλτα στα μαγαζιά» σκέψου τις συνθήκες που εργάζεσαι ή ζεις και σίγουρα θα βρεις πολλά κοινά με αυτές των εργαζομένων που υποχρεώ-
νονται να εργαστούν και τις Κυριακές καταπατώντας όλα τους τα δικαιώματα.
Κι αν δεν μπορείς να ρίξεις μια κλωτσιά στο αφεντικό σου τουλάχιστον βγες από την καταναλωτική σου μιζέρια με το να πας τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου ή τους φίλους σου μια βόλτα στο πάρκο, στη θάλασσα στο βουνό ή ακόμα και στο γήπεδο και όχι μια βόλτα στον ονειρικά πλαστό κόσμο της εκμετάλλευσης και της κατανάλωσης.
Γιατί αυτό που μας λείπει δεν είναι οι ώρες για να ψωνίσουμε, αλλά οι μισθοί και οι ώρες για να ζήσουμε…

Καλούμε εργαζόμενους, άνεργους και κατοίκους της περιοχής για συνδιαμόρφωση δράσεων και λόγου σε σχέση με το ωράριο, την εργασία, τις παροχές, και γενικότερα την επίθεση που δεχόμαστε οι «από τα κάτω» σε όλους τους τομείς της ζωής.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου
Συνέλευση κάθε Τετάρτη στις 7.30 στην κατειλημμένη καφετέρια στο πάρκο του Ασυρμάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: