14/2/15

Επιστολή διαμαρτυρίας των Σύρων προσφύγων

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Εμείς, οι Σύροι πρόσφυγες που βρισκόμαστε πλέον στην Ελλάδα, αναγκαστήκαμε να χάσουμε κι έπειτα να εγκαταλείψουμε έναν σπουδαίο πολιτισμό, αδελφικά διακείμενο με τον Ελληνικό. Ζητάμε τώρα από τον δικό σας πολιτισμό να μας περιβάλλει με διαδικασίες ανθρώπινες, ικανές να διευκολύνουν τη ζωή μας αυτήν την περίοδο της ζωής μας μέχρι να καταφέρουμε να επιστρέψουμε στην χώρα μας. Είμαστε πρόσφυγες πολέμου. Εγκαταλείψαμε την πατρίδα διασχίζοντας θάλασσες, λιμάνια και δάση, άντρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, τραυματίες και μη για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, το οποίο δεν έχει τελειώσει ακόμα, δυστυχώς διαπιστώσαμε και θέλουμε να καταγγείλουμε τα εξής:
Από τη στιγμή που φτάσαμε στην Ελλάδα σοκαριστήκαμε βλέποντας τον εαυτό μας ως, πραγματικά, μία μπουκιά στα στόματα όλων όσων φτιάχνουν πλαστά χαρτιά και μας τα πουλάνε για να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε. Καταγγέλλουμε τα παραπάνω και ζητάμε από το Ελληνικό κράτος να σκύψει το ίδιο με ευαισθησία στο ζήτημα: το γεγονός ότι δίνεται στους Σύρους μόνο ένα χαρτί διάρκειας έξι μηνών για να εγκαταλείψουν την χώρα, διάστημα μέσα στο οποίο ξοδεύουν τελικώς όσα λεφτά τους έχουν απομείνει τροφοδοτώντας παράνομα συστήματα που εκδίδουν άδειες παραμονής και διαβατήρια έτσι ώστε να καταφέρουν να φύγουν νωρίτερα, είναι γεγονός που μας έχει εξοργίσει. Ζητάμε από το Ελληνικό κράτος να μεριμνήσει το ίδιο για τα έγγραφα μας σταματώντας έτσι να τροφοδοτεί, ενδεχομένως άθελά του, τα παράνομα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται πρόσφυγες.
Όσοι από εμάς θελήσαμε να μείνουμε στην χώρα και να ζητήσουμε Διεθνή Προστασία από τις Ελληνικές Αρχές, διαπιστώσαμε ότι η πρόσβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι τρομερά δυσμενής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Σύροι, κατά τη διάρκεια των αποτυχημένων καθημερινών προσπαθειών τους να προσεγγίσουν την Υπηρεσία Ασύλου, να συλλαμβάνονται ως παράτυποι στην χώρα και να κρατούνται χωρίς νόημα σε κατά τόπους Αστυνομικά τμήματα.
Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που διαπιστώσαμε είναι ο μεγάλος αριθμός αστέγων στα πάρκα της Αθήνας ή σε εγκαταλελειμμένα κτήρια. Οι ξενώνες υποδοχής, ιδίως για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, είναι ελάχιστοι.
Για τους παραπάνω λόγους κάποιοι από εμάς, τον περασμένο Νοέμβριο, αποφασίσαμε να κάνουμε κατάληψη στην πλατεία Συντάγματος απέναντι από την Ελληνική Βουλή για να ζητήσουμε από τον Ελληνικό λαό και την Ελληνική κυβέρνηση τα δικαιώματά μας.
Η κατάληψη διήρκησε 26 μέρες. Πολλοί Έλληνες και Ευρωπαίοι από Οργανώσεις και σχετικούς φορείς καθώς και οι ίδιοι οι πολίτες μας βοήθησαν ώστε να κερδίσουμε πολλά από τα βασικά μας δικαιώματα: ταξιδιωτικά έγγραφα, στέγη και φαγητό, ελευθερία για όσους κρατούνται.
Σήμερα όμως, σχεδόν 1,5 μήνα μετά το τέλος της κατάληψης και των διαπραγματεύσεων, με μεγάλη λύπη διαπιστώνουμε ότι τίποτα από τα συμφωνηθέντα δεν έχει εκπληρωθεί.
Τα ταξιδιωτικά έγγραφα δόθηκαν μόλις σε 150 από τα 600 άτομα που τα αναμένουν. Επιπλέον καμία ενημέρωση δεν έχει δοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους έτσι ώστε να κατανοήσουν την πορεία της διαδικασίας και να κανονίσουν την εξέλιξη τους στον ελλαδικό χώρο.
Ο Δήμος Αθηναίων υποσχέθηκε στέγη και φαγητό σε 400 από τους άστεγους Σύρους. Δυστυχώς, στέγη βρέθηκε μόνο για 110 από αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έξωσης από τα δύο ξενοδοχεία που φιλοξενούνται γιατί ο ιδιοκτήτης υποστηρίζει ότι δεν έχει πληρωθεί μέχρι και αυτή τη στιγμή. Οι υπόλοιποι παραμένουν στα πάρκα.
Θα θέλαμε να ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας όσους μας έχουν στηρίξει μέχρι τώρα, σε προσωπικό αλλά και σε επίπεδο φορέων, και ευχόμαστε να συνεχίσετε να μείνετε δίπλα μας και να μας υποστηρίζετε μέχρι το τέλους.
Επιτροπή Σύρων Προσφύγων

 (από τη διαμαρτυρία στις 13/2 στο Αλλοδαπών)

Δεν υπάρχουν σχόλια: