19/5/16

Ενημέρωση για δράσεις σε Ελληνικό-Αργυρούπολη το προηγούμενο διάστημα

(ακολουθεί μια ελαφρώς καθυστερημένη συγκεντρωτική ενημέρωση για δράσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε Αργυρούπολη-Ελληνικό σχετικά με το ζήτημα των προσφύγων που βρίσκονται στα γήπεδα και το κτίριο αφίξεων του Ελληνικού)


Οι πρώτοι πρόσφυγες-μετανάστες οδηγήθηκαν στο γήπεδο χόκευ του Ελληνικού τον Σεπτέμβριο του 2015, αδειάζοντας σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους το γήπεδο Τάε Κβο Ντο στο Παλαιό Φάληρο. Παράλληλα, το πέρασμα μέσω Βαλκανίων για τα κράτη Βορειοδυτικής Ευρώπης άρχισε να δυσκολεύει όλο και περισσότερο μέχρι που το Φεβρουάριο τα σύνορα έκλεισαν εντελώς. Τότε, άρχισαν να στήνονται σκηνές στο γήπεδο μπέιζμπολ και το κτίριο των αφίξεων του παλιού αεροδρομίου.

Από τη στιγμή που εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες στο Ελληνικό , ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, δεν έκρυψε τη δυσφορία του που είχε να κάνει κυρίως με την παρακώλυση της επερχόμενης πώλησης του πρώην αεροδρομίου στον Λάτση. Από το τέλος Φλεβάρη, ο Κωνσταντάτος ξεκίνησε μια σειρά από εβδομαδιαίες εκδηλώσεις σε γειτονιές “για να ακούσει και να συζητήσει τα προβλήματα” των δημοτών.

Διαχρονικά, το περιεχόμενο τέτοιων εκδηλώσεων έχει να κάνει με λακκούβες, πεζοδρόμια, κάδους, θέσεις πάρκινγκ κλπ. ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού αποτελείται από τους παρατρεχάμενους του εκάστοτε δήμαρχου και τους προσωπικούς τους φίλους-ψηφοφόρους στην κάθε γειτονιά. Ωστόσο, στη δεδομένη συγκαιρία, κρίναμε ότι είναι πολύ πιθανό να εξελιχθούν σε πεδίο έκφρασης ρατσιστικού λόγου και συγκρότησης μορφωμάτων αναλόγων με τις “επιτροπές κατοίκων” του κέντρου της Αθήνας.

Έτσι, κόσμος από τα νότια παρακολούθησε όλο το Μάρτιο και τον Απρίλιο αυτές τις εκδηλώσεις απαντώντας την ίδια στιγμή σε ότι ρατσιστικά-λαϊκίστικα σχόλια (του είδους ότι έχουν αυξηθεί οι κλοπές ή ότι πάνε και πλένονται στην παραλία) έκαναν οι παρευρισκόμενοι ή/και ο Κωνσταντάτος. Υπήρξαν και περιπτώσεις ατόμων που μίλησαν με ξεκάθαρα χρυσαυγίτικο τρόπο και κάλεσαν τους κατοίκους να οργανωθούν για να διώξουν τους πρόσφυγες από το Ελληνικό και απομονώθηκαν όπως έπρεπε.

Παράλληλα, στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το προσφυγικό στις 9/3 έγινε παρέμβαση και διαβάστηκε κείμενο πριν τοποθετηθούν οι παρατάξεις. Επίσης, έγιναν δύο μικροφωνικές, στην πλατεία Βάρναλη και στο σταθμό του μετρό στην Αργυρούπολη ενώ στη δεύτερη, αρκετά μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση στο κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης. Τέλος, την Κυριακή 17/4 έγιναν για μερικές ώρες παιδικές δραστηριότητες στο γήπεδο μπέιζμπολ του Ελληνικού, στοχεύοντας στο να κάνουμε μια πρώτη επαφή με τους πρόσφυγες

Ο ίδιος ο Κωνσταντάτος οργάνωσε στις 8/4 μια συγκέντρωση κατοίκων στην Αγία Παρασκευή (γειτονιά του Ελληνικού που συνορεύει με το παλιό αεροδρόμιο) όπου επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι δεν θα αφήσει την περιοχή να γίνει πολιτισμικό κέντρο όλων των φυλών και ότι αν τυχόν φέρουν πρόσφυγες στο δυτικό αεροδρόμιο, θα μπει πρώτος αυτός να κάνει κατάληψη. Στον ίδιο τόνο έχουν κινηθεί και οι συχνές εμφανίσεις του στα παράθυρα της πρωινής ενημερωτικής ζώνης.

Θεωρούμε ότι η εγρήγορση και η κινητικότητα που έδειξαν οι αυτοοργανωμένες συλλογικότητες και ο κόσμος του αγώνα από Αργυρούπολη-Ελληνικό και τις γύρω περιοχές το προηγούμενο διάστημα, λειτούργησε αποτρεπτικά και δεν άφησε πεδίο δημόσιας έκφρασης και δράσης σε φασίστες. Επίσης, έκανε τον Κωνσταντάτο περισσότερο διστακτικό στο να χρησιμοποιήσει το ζήτημα των προσφύγων και να “παίξει” με τις ανασφάλειες, τη μικροψυχία και τα αντιμουσουλμανικά ένστικτα ενός κομματιού της τοπικής κοινωνίας.

Πιστεύουμε και ελπίζουμε, ότι και στο μέλλον θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: