15/12/08

Αναταπόκριση από την Κοζάνη

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ Σ΄ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκέμβρη στα Εξάρχεια δολοφονείται εν ψυχρώ ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκομέα. Μπροστά στα έκπληκτα μάτια φίλων του και περαστικών, χωρίς καμία αιτία, ο Αλέξης εκτελείται .Οι αστυνομικοί – δολοφόνοι μιλάνε για μια ακόμα “εξωστράκιση”, η αλήθεια όμως για μία ακόμη φορά τους διαψεύδει...

Το γεγονός μεταδίδεται αστραπιαία. Ξεκινάνε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Η οργή είναι διάχυτη. Ο θυμός και το μένος φέρνουν την αρχή σε κάτι που θα έπρεπε να χε ξεκινήσει εδώ και καιρό… Ενάντια σε: κατάχρηση εξουσίας, σωματικούς - λεκτικούς βασανισμούς, εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δολοφονίες στα αστυνομικά τμήματα (βλέπε υπόθεση Β. Καραλευτέρη στο Α.Τ. Πτολεμαΐδας), απρόκλητες σεξουαλικές παρενοχλήσεις, συνεχείς έλεγχους, διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπόριο όπλων, τρομοκρατία.

Αλλά αυτή τη φορά το ποτήρι ξεχείλισε… Πλήθος κόσμου ξεχύνεται στους δρόμους όλης της χώρας για να διαδηλώσουν εναντίον της διαχρονικής καταστολής και βίας. Πραγματοποιούνται δυναμικές διαδηλώσεις μαθητών, φοιτητών, νέων, εργαζόμενων και ανέργων έξω από αστυνομικά τμήματα. και εκφράζεται έμπρακτα η γενικευμένη κοινωνική οργή.

Τα γεγονότα όπως εξελίχθησαν σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα:

Σάββατο 6/12

Με τη γνωστοποίηση του γεγονότος, 15 περίπου άτομα συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία Κοζάνης όπου αναρτιέται πανό καταγγελίας της δολοφονίας του 15χρονού μαθητή. Φωνάζονται συνθήματα ούτως ώστε να κινητοποιηθούν τα αντανακλαστικά και πάνω από όλα η συνείδηση του κόσμου.

Κυριακή 7/12

Στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης συγκεντρώνονται περίπου 100 άτομα και πραγματοποιούν δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ακούγονται και γράφονται συνθήματα. Η πορεία καταλήγει στην Γεν. Αστυνομική Δ/νση Δ. Μακεδονίας όπου η αποφασιστικότητα του κόσμου που συμμετέχει αναγκάζει τους παρατεταγμένους μπάτσους να υποχωρήσουν σπάζοντας έτσι τον αποκλεισμό του δρόμου που βρίσκεται το Τμήμα. Στη συνέχεια γράφονται συνθήματα έξω από το τμήμα. Ο κόσμος αποχωρεί συντεταγμένα φωνάζοντας συνθήματα.

Δευτέρα 8/12

Το πρωί μαθητές από όλη την Κοζάνη μαζεύονται έξω από το Α.Τ. όπου και ακούγονται οργισμένα συνθήματα από τα παιδιά. Οι μπάτσοι κάνουν αυτό που έχουν μάθει να κάνουν καλά εδώ και τόσα χρόνια: επιτίθενται και προσαγάγουν μαθητές στο τμήμα…

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιείται μικροφωνική παρέμβαση στη κεντρική πλατεία. Ακολουθεί αυθόρμητη πορεία 300 ατόμων στο κέντρο της πόλης με επιθετικά χαρακτηριστικά. Τόσο επιθετικά όσο και η καταστολή που υφιστάμεθα καθημερινά, τόσο επιθετικά όσο και το γεγονός που συνέβη, απέναντι στην υποκρισία της κοινωνίας που δείχνει πλήρη ανοχή. Η πορεία καταλήγει για ακόμα μια φορά στην Γεν. Αστυνομική Δ/νση Δ. Μακεδονίας. Ως ένδειξη έμπρακτης διαμαρτυρίας για την χυδαιότητα και τη σαπίλα που διέπει ολόκληρο το σώμα της αστυνομίας, ο κόσμος έρχεται σε αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς. Η αμείλικτη απάντηση των ΜΑΤ έρχεται με δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης. Για 4 ώρες το κέντρο της πόλης γίνετε πεδίο συγκρούσεων νέων και Μ.Α.Τ. Πραγματοποιούνται 15 συλλήψεις μαθητών και φοιτητών. Οι περισσότεροι από αυτούς συνελήφθησαν στο Νοσοκομείο Κοζάνης!!! (με την άριστη συνεργασία ιατρικού προσωπικού και ασφάλειας) όπου βρέθηκαν είτε ως τραυματίες, είτε για να βοηθήσουν τραυματισμένους διαδηλωτές. Ένας από τους 15 συλληφθέντες σοβαρά τραυματισμένος διακομίστηκε στην Αθήνα έτσι ώστε να του προσφερθούν απερίσπαστα οι απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες. Αρκετοί συλληφθέντες ξυλοκοπήθηκαν άγρια από Μ.Α.Τ. και ασφαλίτες. Την επόμενη μέρα το πρωί αφήνονται όλοι ελεύθεροι με τηλεφωνική εντολή εισαγγελέα. Ενδεικτικό της γενικευμένης αυθαιρεσίας που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες και στην Κοζάνη είναι το γεγονός ότι οι κατηγορίες τους ειπώθηκαν προφορικά χωρίς ούτε ακόμη και τώρα να έχει σχηματιστεί δικογραφία για κανέναν από αυτούς...

Τρίτη 9/12

Το βράδυ πλήθος οργισμένων μαθητών και νεολαίων, συγκεντρώνεται στην πλατεία της Κοζάνης. Μετά από μικροσυμπλοκές με τα Μ.Α.Τ. η πλατεία περικυκλώνεται από άντρες της ασφάλειας. Τελικός απολογισμός 37 προσαγωγές, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν μαθητές που απλά βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου όταν οι μπάτσοι πραγματοποιούσαν την “επιχείρηση σκούπα”. Για 19 εξ αυτών σχηματίζεται δικογραφία. Οι περισσότεροι εξ αυτών αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Για σχεδόν 24 ώρες οι συλληφθέντες δεν είχαν καμία επαφή με γονείς και δικηγόρους. Τελικά, μετά από ένα όργιο ξυλοδαρμών, απειλών και απομόνωσης στο Α.Τ Κοζάνης τρία άτομα προφυλακίζονται και βρίσκονται ήδη στις φυλακές Γρεβενών.

Τετάρτη 10/12

Στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας πραγματοποιείται συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία μαθητών που καταλήγει στο Α.Τ. Πτολεμαΐδας . Η οργή των παιδιών ξεχειλίζει εναντίον των δολοφόνων-αστυνομικών: αυγά, νεράντζια αλλά και πέτρες εκσφενδονίζονται εναντίων του κτιρίου του τμήματος. Αφού η πορεία έχει τελειώσει, και ο κόσμος κινείται προς την κεντρική πλατεία, οι μπάτσοι πραγματοποιούν μέσα από τον σορό του πλήθους 12 προσαγωγές, η πλειοψηφία εξ αυτών μικροί μαθητές. Τελικά 7 άτομα (5 μαθητές και 2 ενήλικες) κατηγορούνται για αντίσταση, διακεκριμένη φθορά και εξύβριση. Οι δυο ενήλικες δικάζονται και καταδικάζονται με την διαδικασία του αυτοφώρου σε 18 και 8 μήνες αντίστοιχα με αναστολή.

Όλες αυτές τις μέρες ο κρατικός μηχανισμός όπως σε όλη την επικράτεια έτσι και εδώ ξεγυμνώθηκε και φάνηκε περίτρανα το πραγματικό του πρόσωπο. Εισαγγελείς και Αστυνομικοί προϊστάμενοι πιασμένοι χέρι-χέρι σε μια μοναδική επιχείρηση καταστολής και καταπάτησης στοιχειωδών δικαιωμάτων, 14χρονοι μαθητές κρατήθηκαν στο τμήμα για πάνω από 24 ώρες, σωματική και ψυχολογική βία ασκήθηκε στους συλληφθέντες για να αποσπαστούν ψευδείς καταθέσεις, δεκάδες μπάτσοι όλων των είδων στα δικαστήρια Κοζάνης σε ένα σόου χουντικών καταβολών όπου ακόμη και γονείς συλληφθέντων μαθητών προπηλακίστηκαν, συνοριοφύλακες με πολιτικά εκτελούσαν χρέη ασφάλειας, γιατροί αρνήθηκαν να υπογράψουν εκθέσεις ξυλοδαρμών, καταστρατήγηση του ιατρικού απορρήτου.

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε την αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή δίχως όρια, αρχή και τέλος με το δεκανίκι της εξουσίας – τους δημοσιογράφους - να παίζουν το ρόλο του φερέφωνου χειραγωγώντας συνειδήσεις, με την εφαρμογή του τρομονόμου, με τον εξευτελισμό κάθε πτυχής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με τον κατακερματισμό της υπόστασης μας, με την υποβίβαση της οντότητας μας και αντί της αναγωγής της στο ότι πιο μοναδικό, την μείωση της σε ότι πιο αναλώσιμο-καταναλωτικό. Φτάσαμε στο χθες της Παρασκευής 5/12 που όλα αυτά ήταν κανόνες για να κινηθείς σε αυτή την κοινωνία.

Όλα αυτά όμως από το βράδυ του Σαββάτου 6/12 έδειξαν ότι μπορεί να αλλάξουν όταν αποφασίσαμε να ενώσουμε το εγώ στο εμείς, το μόνος στο αλληλέγγυος, το χώρια στο μαζί, όταν αποφασίσαμε να ξεδιπλώσουμε την ατομική οργή στο κουβάρι της κοινωνίας με υπερβατικούς και εξεγερσιακούς ορούς συλλογικά…

ας ενώσουμε τις μοναδικότητες μας σε ένα ελεύθερο αύριο

Συνέλευση ενάντια στην παραπληροφόρηση


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης για τα επεισόδια σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση, για επεισόδια και συλλήψεις στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα:

Α) Την 9-12-2008 και περί ώρα 23.00, εξήντα (60) περίπου άτομα που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, για τον πρόσφατο θανάσιμο τραυματισμό ανηλίκου από ειδικό φρουρό στην Αθήνα, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και επιτέθηκαν με ιδιαίτερη βιαιότητα εναντίον της αστυνομικής δύναμης που ευρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία μπροστά από το κτίριο που στεγάζεται η Υπηρεσία μας και η Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, εκτοξεύοντας τρεις (3) αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς και διάφορα αντικείμενα (πέτρες, σίδερα, μπουκάλια κ.λ.π.).

Για τις παραπάνω διαπραχθείσες παραβατικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προσήχθησαν τριάντα επτά (37) άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν δεκαεννέα (19) άτομα και σχηματίσθηκε σε βάρος τους δικογραφία, για παράβαση των άρθρων 170, 189 και 382 του Π. Κ. (στάση, διατάραξη της κοινής ειρήνης και διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, αντίστοιχα), καθώς και για παράβαση του Νόμου «περί όπλων και εκρηκτικών».

πηγή: "Χρόνος" Κοζάνης

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες δύο εκ των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν υλικά παρασκευής εμπρηστικών μηχανισμών και τρεις (3) συσκευασίες που περιείχαν ποσότητα κάνναβης βάρους (5,2) γραμμαρίων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης, ο οποίος τους παρέπεμψε στον κ. Ανακριτή για διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Β) Στην Πτολεμαΐδα, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας πεντακοσίων (500) περίπου ατόμων που πραγματοποιήθηκε για τον ίδιο – ως άνω λόγο - την 10-12-2008 από 11.00´ έως 13.30´ώρα μπροστά από το κτίριο που στεγάζονται οι Υπηρεσίες της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Πτολεμαΐδας, μερίδα ατόμων που συμμετείχαν σ´ αυτή επιτέθηκαν με ιδιαίτερη βιαιότητα στις εκεί διατεταγμένες δυνάμεις, εκτοξεύοντας διάφορα αντικείμενα (πέτρες, μπουκάλια, αυγά κ.λ.π.), με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές στο κτίριο.

Για τις παραπάνω διαπραχθείσες παραβατικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προσήχθησαν δώδεκα (12) άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν επτά (7) άτομα, τα οποία θα παραπεμφθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης, για παράβαση των άρθρων 167, 361 και 382 του Π. Κ. (Αντίσταση, εξύβριση και διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, αντίστοιχα).

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Προφυλακιστέοι τρεις συλληφθέντες των επεισοδίων στην Κοζάνη

Προφυλακιστέοι έπειτα από την σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή κρίθηκαν χθες το απόγευμα τρεις από τους συνολικά δεκατρείς συλληφθέντες των επεισοδίων που σημειώθηκαν προ ημερών στο κέντρο της Κοζάνης. Ένας εκ των συλληφθέντων αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι εννέα αφέθηκαν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και την υποχρέωση να εμφανίζονται μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Οι δεκατρείς συλληφθέντες απολογήθηκαν χθες από νωρίς το πρωί στον ανακριτή αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών καθώς και έκρηξη με δυνατότητα κινδύνου για άνθρωπο σε βαθμό κακουργήματος καθώς και τις κατηγορίες για απόπειρα απρόκλητης και επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς αντικειμένων και κατοχή ναρκωτικών ουσιών για προσωπική χρήση σε βαθμό πλημμελήματος.

Νωρίτερα χθες το μεσημέρι, το αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο Κοζάνης, καταδίκασε σε φυλάκιση 18 και 8 μηνών αντίστοιχα με τριετή αναστολή δυο νεαρούς 18 και 28 ετών για τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν μπροστά από την αστυνομική υποδιεύθυνση Πτολεμαίδας.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αυτο το κειμενο μοιραζεται απο προχθες σε Κοζανη και Πτολεμαιδα με σκοπο την αντιπληροφορηση. Μαζι, σας παραθετω και το δελτιο τυπου των μπατσων και ενα κειμενακι απο τοπικο site, που αναφερεται στις 3 προφυλακισεις ατομων απο Κοζανη και τις 2 καταδικαστικες αποφασεις σε βαρος ατομων απο Πτολεμαιδα.

Με συντροφικους χαιρετισμους απο κοζανη...

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο φοιτητής που τραυματίστηκε δέχτηκε δακρυγόνο στο πρόσωπο από πολύ κοντινή απόσταση,με αποτέλεσμα να του σπάσει η μύτη,το ζυγωματικό κόκκαλο και να χρειαστεί δεκάδες ράματα στο πρόσωπο..η αστυνομία βρισκόταν στο νοσοκομείο ακόμα και την επομένη του τραυματισμού,συνεχίζοντας τις προσαγωγές!