6/7/16

Ενημέρωση για όσα συνέβησαν στην εκδήλωση των Κρητών στο πάρκο Ασυρμάτου το Σάββατο 2/7

Υπερασπίζοντας το δημόσιο και ελεύθερης πρόσβασης χαρακτήρα του πάρκου Ασυρμάτου

Ενημέρωση για όσα συνέβησαν στην εκδήλωση των Κρητών στο πάρκο Ασυρμάτου το Σάββατο 2/7

Πριν από κάποιες βδομάδες, ξεκίνησε να προβάλλεται έντονα στους δρόμους του Αγίου Δημητρίου, η εκδήλωση “Κρητικό αντάμωμα 2016” του Συλλόγου Κρητών Αγίου Δημητρίου. Στις σχετικές αφίσες, πανό και ταμπλό αναφερόταν ότι η συναυλία θα γίνει το Σάββατο 2/7 στο πάρκο του Ασυρμάτου και η είσοδος θα στοιχίζει 10 ευρώ, τιμή που περιλαμβάνει και τρία σουβλάκια.

Όταν απευθυνθήκαμε στον Δήμο, η ενημέρωση που πήραμε ήταν ότι η άδεια που έχει δοθεί προβλέπει ελεύθερη είσοδο στο πάρκο. Πράγματι, στις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (199/2016 και 216/2016) αναφέρεται ότι “ο χώρος παραχωρείται με την προϋπόθεση ότι δεν θα εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο του πάρκου στους μη έχοντες πρόσκληση και η μόνη περιφρούρηση από τον Σύλλογο θα γίνεται στον χώρο των τραπεζιών”.

Η εικόνα που παρουσίαζε το μπροστά τμήμα του Ασυρμάτου το απόγευμα του Σαββάτου είχε ως εξής: όλες οι είσοδοι στο πάρκο ήταν κλειστές, εκτός από την μπροστινή, στην οδό Ελπίδος, όπου και είχε τοποθετηθεί το κιόσκι που πουλούσαν τα εισιτήρια. Για όσους έμπαιναν στο πάρκο από τις εισόδους που βρίσκονται πιο χαμηλά στην Ασυρμάτου και την Φιλικής Εταιρίας, είχαν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα μπροστά από την κατειλημμένη καφετέρια έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης ή οπτικής επαφής με τη συναυλία. Πίσω από τα κάγκελα της εξωτερικής περίφραξης του πάρκου, περιμετρικά του χώρου της εκδήλωσης, είχαν τοποθετηθεί ανά 10-20 μέτρα άνδρες από εταιρία σεκιούριτι. Μπροστά από την εξέδρα υπήρχαν κάμποσες δεκάδες πλαστικά τραπέζια με τις ανάλογες καρέκλες ενώ πιο πίσω ήταν ο χώρος που ετοιμάζονταν τα σουβλάκια και τα λοιπά φαγητά.

Σε όλες τις εισόδους στον Ασύρματο, είχαν τοποθετηθεί ανακοινώσεις του Συλλόγου Κρητών που ενημέρωναν ότι “για λόγους ασφαλείας και ομαλής διεξαγωγής της εκδήλωσης, ο χώρος του πάρκου όπως έχει οριστεί από τον Δήμο κατόπιν σχετικής άδειας, θα παραμείνει κλειστός, μέχρι τη 01:30. Η είσοδος στον χώρο της εκδήλωσης θα γίνεται από την κεντρική είσοδο του πάρκου και απαιτείται εισιτήριο”. Η ανακοίνωση ήταν απολύτως ακριβής. Όποιοι προσπαθήσαμε να μπούμε χωρίς εισιτήριο, είτε μεμονωμένα μέλη της συνέλευσής μας, είτε φιλόζωοι που είχαν βγάλει βόλτα τα σκυλιά τους, είτε γιαγιάδες που συχνάζουν στο κιόσκι που υπάρχει στο χώρο, εμποδιστήκαμε.

Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι το μπροστά κομμάτι του Ασυρμάτου έχει απομονωθεί πλήρως από το υπόλοιπο πάρκο και έχει μετατραπεί σε υπαίθριο νυχτερινό κέντρο με ελεγχόμενη πρόσβαση και υποχρεωτικό εισιτήριο, ξεκινήσαμε γύρω στις 19:30 να διαμαρτυρόμαστε. Αφού ήρθαμε αντιμέτωποι με φαιδρά επιχειρήματα όπως “για μια φορά κάνετε έτσι;” ή “εμείς εδώ κάνουμε πολιτισμό και θα έπρεπε να είστε ευχαριστημένοι” ή “ορίστε, περάστε χωρίς εισιτήριο και να σας κεράσουμε και κάτι”, μιλήσαμε με τον πρόεδρο του συλλόγου Κρητών και τον επικεφαλής των δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι εν ολίγοις ισχυρίστηκαν ότι όλα είναι καλά. Δήλωναν όλοι, όπως ο προϊστάμενος της δημοτικής αστυνομίας, ότι τα κάγκελα, οι σεκιουριτάδες και γενικά η χωροταξία της εκδήλωσης έχουν πάρει άδεια από τον Δήμο και έτσι τους έχει ενημερώσει προσωπικά η δήμαρχος. Στις ερωτήσεις μας πώς συμβαδίζει αυτή η άδεια με την απόφαση του ΔΣ για περιφρούρηση μόνο στα τραπεζοκαθίσματα, δεν υπήρξε πειστική απάντηση. Ούτε κατάφερε κάποιος, στις επόμενες 3 ώρες που παραμείναμε στον χώρο να φέρει και να μας δείξει το σχέδιο που επικαλούνταν ότι έχει εγκριθεί από τον Δήμο, παρόλο που το αναζητήσαμε επανειλημμένα.

Άμεσα μεταφέραμε τις διαμαρτυρίες μας στην κεντρική είσοδο της εκδήλωσης, βρίσκοντας ανταπόκριση και από άλλους κατοίκους της γειτονιάς και θαμώνες του πάρκου. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να επιτραπεί η ελεύθερη είσοδος σε όποιον ήθελε να μπει σε κάθε χώρο. Συνεχώς ενημερώναμε τον κόσμο ότι η είσοδος είναι ελεύθερη, το εισιτήριο προαιρετικό και αφορά μόνο εθελοντική ενίσχυση του συλλόγου Κρητών.Από ένα σημείο και μετά και οι ίδιοι οι διοργανωτές αποδέχτηκαν το δίκιο μας και δέχτηκαν να μετακινήσουν το γκισέ με τα εισιτήρια και την περιφρούρησή τους από την είσοδο του πάρκου και να τα πάνε στο σημείο που ξεκινούσαν τα τραπέζια.

Είναι προφανές και καθόλου πρωτοφανές, ότι κάποιοι μέσα στο Δήμο και τον Σύλλογο Κρητών Αγίου Δημητρίου θεώρησαν ότι μπορεί να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Δηλαδή, το ΔΣ να παραχωρήσει τον Ασύρματο για την εκδήλωση χωρίς να εκτεθεί αλλά ταυτόχρονα η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί με τα χαρακτηριστικά που ήθελαν οι διοργανωτές, δηλαδή ως ένα ιδιωτικό και με πληρωμή γεγονός σε ένα δημόσιο κατά τα άλλα χώρο. Ενδεχομένως μάλιστα εκεί να οφείλεται και η αναιμική παρουσία δημοτικών συμβούλων και η απουσία ολόκληρων δημοτικών παρατάξεων από την εκδήλωση ενός από τους μεγαλύτερους και πιο δραστήριους συλλόγους του Αγίου Δημητρίου. Ήταν υποψιασμένοι ότι η εκδήλωση δε θα μοιάζει και πολύ με την απόφαση που είχαν πάρει οπότε προτίμησαν να απουσιάσουν από το να έρθουν στη δύσκολη θέση να υπερασπίσουν την απόφασή τους.

Η εικόνα που αντικρίσαμε το Σάββατο το απόγευμα στον Ασύρματο μας προκαλεί απορίες και οργή. Αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα ότι πριν λίγες βδομάδες παραχωρήθηκαν τα 33 στρέμματα στο εσωτερικό του πάρκου και αυτή ήταν η πρώτη εκδήλωση με τον Ασύρματο πλέον να ανήκει στο σύνολό του στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, η εκδήλωση του Σαββάτου είναι πολύ κακός οιωνός.

Ο αποκλεισμός όσων δεν πλήρωναν έρχεται σε καταφανή αντίθεση με το πνεύμα των αποφάσεων του ίδιου του ΔΣ για “ελεύθερη πρόσβαση”. Την ερμηνεία για προσχηματικές αντιδράσεις την επιστρέφουμε. Είναι μία ακόμα περίπτωση σύγκρουσης στο δημόσιο πεδίο της λογικής και του κόσμου του εμπορεύματος, της ανάθεσης και της διαμεσολάβησης από τη μία μεριά, και της αυτενέργιας, της ισότιμης, ελεύθερης και συλλογικής συμμετοχής και δράσης από την άλλη. Ως αγωνιζόμενοι κάτοικοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε πλήθος δημόσιων πεδίων, έχουμε αποδείξει ότι όσα λέμε τα εννοούμε και τα κάνουμε και όσα κάνουμε τα λέμε και τα υπερασπιζόμαστε ως τέτοια. Άρα κανένα πρόσχημα στους αγώνες μας. Σε αντίθεση με τον χαρακτήρα των παρεμβάσεων και της επίδειξης ενδιαφέροντος για τις ζωές μας του πολιτικού προσωπικού που διοικεί και διοικούσε τις περιοχές μας όλα αυτά τα χρόνια. Προσχηματικά πάντα για να καλύψει το πραγματικό ενδιαφέρον τους για την εξουσία τους. Μένει να δούμε και κατά πόσον οι αποφάσεις για τη χρήση του Ασυρμάτου είναι μόνο θέμα του ΔΣ

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι εμείς, που συμμετέχουμε στις συλλογικότητες του Ασυρμάτου και είμαστε κομμάτι όσων για πρώτη φορά κάναμε προσβάσιμο το χώρο των κεραιών σε όλους τους κατοίκους το 2009, που συνεισφέραμε τα μέγιστα ώστε επιτέλους ένα αίτημα δεκαετιών να πάρει σάρκα και όστα, που νοηματοδοτούμε το πάρκο ως ένα χώρο πρασίνου, ελεύθερης πρόσβασης σε όλους, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ως ένα χώρο αυτοοργάνωσης και ανασύστασης της κοινωνικής συνεύρεσης και πειραματισμού, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αυτό το χαρακτήρα. Και η υπεράσπιση αυτού του χαρακτήρα πρέπει να εκφράζεται σε κάθε ευκαιρία όσο μικρή και ασήμαντη και αν φαίνεται.

Δεν θα επιτρέψουμε την εμπορευματοποίηση του πάρκου, τη μετατροπή του σε ένα ιδιωτικό πεδίο προσπορισμού κέρδους και αποκλεισμού όσων κάθε φορά δεν χωράνε στους σχεδιασμούς των από τα πάνω. Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή του από ένα χώρο στέγασης και άνθισης κοινωνικών πρωτοβουλιών μέσα από τις ανοικτές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες των αυτοοργανωμένων συλλογικοτήτων της περιοχής, σε ένα απονευρωμένο και στείρο χώρο κάτω από τον αποπνικτικό έλεγχο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των δημοτικών παρατάξεων και αρχών.

Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου
6/7/2016








Δεν υπάρχουν σχόλια: