24/3/12

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ (ΑΝΕΡΓΟΣ, ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ, ΟΛΟΙ ΜΑΣ) ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Το κείμενο που ακολουθεί αφορά το θέμα της ανεργίας. Το μοιράζουμε στις γειτονιές μας.


ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

(ΑΝΕΡΓΟΣ, ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ, ΟΛΟΙ ΜΑΣ)

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ



Αν ένα πρόσωπο παρά τη θέληση του το στερήσουν άλλοι από ένα μέρος της ιδιοκτησίας του και του εισοδήματος του, κανένας δε θα διστάσει να πει ότι αυτό είναι μια πράξη βίας. Μα από τη στιγμή που αυτή η ληστεία θα ονομαστεί «είσπραξη άμεσων φόρων», πρόκειται μονάχα για εφαρμογή του νόμου.

Ρόζα Λουξεμπούργκ

Η πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε σήμερα δεν απέχει πολύ από το παραπάνω ρητό, αφού χαρακτηρίζεται από την πιο βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργαζόμενης πλειοψηφίας που γίνεται «κάτω από το γράμμα του νόμου». Με πρόφαση την κρίση που το κεφάλαιο και οι εκφραστές του δημιούργησαν, προσπαθούν όχι μόνο να φορτώσουν στις πλάτες μας τις συνέπειες των δικών τους επιλογών αλλά και να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για να μπορούν να μας υπερ- εκμεταλλεύονται ακόμα περισσότερο από δω και πέρα. Όλα τα χρόνια πριν την κρίση που στήριζαν τα κέρδη τους στη δική μας δουλειά, όλες οι επιθέσεις που δεχόμασταν στα βασικά δικαιώματα μας ανά τόπους δουλειάς, τώρα ενοποιούνται στην μεγαλύτερη επίθεση που εξαπολύουν εναντίον μας. Το παραμύθι που προσπάθησαν να μας πουλήσουν για την Ευρώπη των «ίσων ευκαιριών» και της «ανάπτυξης», τους καρπούς της οποίας όλοι θα γευόμασταν, καταρρέει σήμερα στο φόντο των νέων μέτρων που μας οδηγούν σταθερά στην εξαθλίωση.

Στον αντίποδα των εξαγγελιών τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα (!) των μνημονίων, έκτος από τη μεγάλη πλειοψηφία των εξαθλιωμένων μεταναστών που χρόνια τώρα δουλεύουν για ψίχουλα, υπάρχει ένας τεράστιος «στρατός» ανέργων, που μέσα στο 2012 αναμένεται να ξεπεράσει το 26% (1.500.000 άνεργοι) - χωρίς να υπολογίζονται όσοι δουλεύουν με μπλοκάκι ή σε συνθήκες ελαστικής εργασίας, που είναι κι αυτοί ουσιαστικά άνεργοι αφού δεν έχουν σταθερή δουλειά και οι αμοιβές τους δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε καν τις βασικές τους ανάγκες. Μεγαλοεπιχειρηματίες και ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι για το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας δεν φταίνε αυτοί που για χρόνια παρασιτούσαν εις βάρος του πλούτου που παρήγαγε η δική μας εργασία. Ότι είναι δικό μας πρόβλημα που μας απολύουν όχι απλά χωρίς καμία αποζημίωση αλλά πολλές φορές και χωρίς καν να μας έχουν πληρώσει τα δεδουλευμένα μας. Ότι φταίμε εμείς που το άδικο σύστημά τους και οι επιχειρήσεις τους χρεοκόπησαν και τώρα πρέπει να πληρώσουμε τα σπασμένα. Όλοι έχουμε από την καθημερινή μας ζωή παραδείγματα επιχειρήσεων που κήρυξαν πτώχευση και απόλυσαν τους εργαζόμενους τους χωρίς δεύτερη κουβέντα, την ίδια στιγμή που οι ιδιοκτήτες και τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων αυτών προετοίμαζαν τη συνέχιση της καριέρας τους.

Απέναντι στη συγκυβέρνηση ΕΕ- ΔΝΤ- εργοδοσίας και ντόπιας κυβέρνησης που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και κάθε δικαίωμα μας στην εργασία και μας θέλουν μόνους μας και στη σιωπή, πρέπει να απαντήσουμε ότι είμαστε όλοι μαζί απέναντι τους και έχουμε φωνή. Έχουμε φωνή για να ορθώσουμε αντίσταση σε όσα ετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς και να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Να διεκδικήσουμε αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας και όχι τα ψίχουλα των 360 ευρώ που μας δίνουν σε όλο το διάστημα της ανεργίας μας, χωρίς προϋποθέσεις. Να μην επιτρέψουμε άλλες απολύσεις και να απαιτήσουμε να κλείσουν όλα τα νομικά παραθυράκια που λύνουν τα χέρια των αφεντικών και τους απαλλάσσουν από τις υποχρεώσεις τους απέναντι μας.

Σε πείσμα όσων προσπαθούν να μας επιβάλλουν, αντιλαμβανόμαστε ότι άνεργοι και εργαζόμενοι, ντόπιοι και μετανάστες, πληττόμαστε με τον ίδιο τρόπο και όλοι μαζί, ενιαία, παλεύουμε για την ανατροπή της επίθεσης που δεχόμαστε. Ξέρουμε ότι δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από την ατομική διαπραγμάτευση με τα αφεντικά μας και απέναντι στη στημένη εξαπάτηση που μας ετοιμάζουν, προτάσσουμε τους συλλογικούς μας αγώνες. Οργανωνόμαστε στις συνελεύσεις ανέργων σε κάθε κλάδο και στις λαϊκές συνελεύσεις της γειτονιάς μας, γραφόμαστε και συμμετέχουμε στα σωματεία μας για να ανατρέψουμε όλοι από κοινού, είτε είμαστε άνεργοι είτε έχουμε ακόμα κάποια δουλειά, τη βάρβαρη πολιτική τους και για να διεκδικήσουμε τη ζωή μας πίσω.

Όπως είπαν και οι απεργοί χαλυβουργοί σε ανακοίνωση τους :Για μας δεν υπάρχουν απολυμένοι και μη, είμαστε όλοι απολυμένοι, με αυτό το πνεύμα παλεύουμε για να δείξουμε τη δύναμή μας, ότι εμείς είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου. Ήρθε η ώρα να ξεσηκωθούμε όλοι μαζί, εργάτες, συνταξιούχοι, νέοι και άνεργοι, να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.

23/3/2012, Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου

Κάθε Τετάρτη, 18:30, στο κινηματοθέατρο Μελίνα Μερκούρη, δημαρχείο Μπραχαμίου

http://katadimadim.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: