14/2/12

Από το μέτωπο της Σταδίου, Κυριακή 12/2

Την Κυριακή 12/2 η συνέλευσή μας είχε προσυγκέντρωση στο δημαρχείο Μπραχαμίου στις 16:00. Μαζευτήκαμε 50 περίπου άτομα και μετά από παρέμβαση μίας ώρας με μοίρασμα κειμένων στην Αγίου Δημητρίου, πορευτήκαμε προς το μετρό Δάφνης. Κατεβήκαμε στην πλατεία Κοραή, όπου βρεθήκαμε με συνελεύσεις γειτονιάς, όπως αυτές από Βύρωνα-Παγκράτι-Καισαριανή, από Περιστέρι, από Ίλιον (ενδεχομένως να ξεχνάμε κάποιες), καθώς και με πρωτοβάθμια σωματεία όπως αυτά του σωματείου μαγείρων-σερβιτόρων και του σωματείου βάσης ανέργων.

Ο κόσμος ήδη από τις 17:30 που φτάσαμε στο κέντρο είχε γεμίσει τη Σταδίου και την Πανεπιστημίου. Πραγματικό ποτάμι από Σύνταγμα μέχρι Ομόνοια. Αξοσημείωτο ότι ήδη ο αέρας ήταν γεμάτος με την ασφυκτική μυρωδιά των χημικών. Το μπλοκ μας, μαζί με τα άλλα, πορεύθηκε προς το Σύνταγμα. Στο ύψος της παλιά Βουλής σταματήσαμε διότι ο κόσμος γέμιζε ασφυκτικά το δρόμο. Σε αυτό το σημείο είδαμε για πρώτη φορά τον προφανή σχεδιασμό του κράτους και των εντελοδόχων του, να αμολύσουν τον τρόμο στους δρόμους της πόλης. Μία διμοιρία, χωρίς κανένα λόγο, αποφάσισε να περάσει κάθετα τη Σταδίου ερχόμενη από Πανεπιστημίου και σχεδόν αμέσως μετά γέμισε τον τόπο με χημικά.

Από εκεί πλέον ξεκίνησε ένας πραγματικός πόλεμος από την πλευρά της αστυνομίας. Οι δολοφονικές ορδές των ΜΑΤ δημιούργησαν μέτωπο και άρχισαν να ωθούν τον κόσμο, τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, προς την Ομόνοια. Το πράγμα όμως γύρισε μπούρεμανγκ στους σχεδιασμούς τους. Ο κόσμος, παρά το αρχικό σάστισμα και πανικό από την αίσθηση ασφυξίας, δεν έσπασε. Αντίθετα συντεταγμένα υποχωρούσε για μερικά μέτρα, ίσα ίσα για να πάρει ανάσες, και σταματούσε ανασυγκροτούμενος. Αναγκάζοντας την αστυνομία να παλεύει πάρα πολύ για κάθε μέτρο δρόμου. Αρκεί να πούμε ότι πέρασαν πάνω από 5 ώρες μέχρι να μας διαλύσουν πλήρως τελικά στην Ομόνοια. Σε όλη τη διάρκεια αυτών των ωρών η αγωνιστικότητα του κόσμου ήταν αμείωτη. Συνθήματα τόσο ενάντιον της εκμετάλλευσης και της επίθεσης των αφεντικών όσο και εναντίον της καταστολής και των μπάτσων δονούσαν την ατμόσφαιρα, ενώ οι συγκρούσεις δείχναν αναπόσπαστο κομμάτι της όλης πορείας.

Σε όλο αυτό το διάστημα το μπλοκ μας κράτησε τη συνοχή του λαμβάνοντας υπόψιν την ελλειπή προετοιμασία και εν γένει εμπειρία μας στο επίπεδο της βίας που αμόλυσαν για μία ακόμα φορά οι πραιτωριανοί του καθεστώτος.

Αξίζει ιδιαίτερης μνείας η στάση των μελών της συνέλευσης Βύρωνα-Παγκρατίου-Καισαριανής που σε όλες αυτές τις ώρες κράτησαν το πανό τους και λειτούργησαν, τουλάχιστον για εμάς, αποφασιστικά στο να μη χαθεί η ψυχραιμία και η συγκρότηση του συνόλου της πορείας στη Σταδίου.

Καταλήξαμε αργά το βράδυ στη Δάφνη, όπου βρεθήκαμε και με μέλη των συνελεύσεων από Ηλιούπολη και Δάφνη. Αποφασίσαμε από κοινού να οργανώσουμε μικροφωνική για σήμερα Δευτέρα στις 17:00 στο μετρό Αγίου Δημητρίου. Για τη μικροφωνική δείτε εδώ

Έχουμε να δηλώσουμε ότι δεν μας τρομοκρατούν, ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στους δρόμους, σπάζοντας τον τρόμο και απελευθερώνοντας κομμάτια της ζωής μας από τον έλεγχο των "από πάνω".

Για την ιστορία να συμπληρώσουμε ότι η συνέλευσή μας βρέθηκε στο κέντρο και τις άλλες 2 μέρες των κινητοποιήσεων, την Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Φεβρουαρίου. Το Σάββατο προσυγκέντρωση στο μετρό Δάφνης. Και οι 2 συγκεντρώσεις ήταν γενικά υποτονικές, ήταν σαν να αναμέναν όλοι την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: